13 Απριλίου, 2021
Top News Απόψεις Άρθρα

Μάιος, ο μήνας των εξελίξεων

Του Ηλία Ιορδανίδη Συμβούλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο*

 

 

 

Ο Μάιος λέγεται ότι πήρε το όνομα του από την Μαία, μητέρα του Ερμή στον οποίο και ήταν αφιερωμένος. Οι Πλούταρχος και Οβίδιος συνδυάζουν το όνομα του μήνα με τις λατινικές εκδοχές των λέξεων μεγάλος και μεγαλειότητα, ενώ στην ελληνική λαογραφία είναι μήνας που συμβολίζει την ανθοφορία. Άρα σε κάθε του ερμηνεία και συμβολισμό ο μήνας αυτός γεννά και φέρει μεγάλες αγγελίες και γεγονότα.

 

Συμβολικά ή τυχαία, τα τελευταία χρόνια, οι ευρωεκλογές γίνονται στα τέλη Μαΐου, στην πατρίδα μας στις 26 του μηνός,  οπότε και θα προκύψουν τα νέα δεδομένα για τις υψηλότερες πολιτικές θέσεις της επόμενης πενταετίας.  Με την προεκλογική περίοδο στις Βρυξέλλες να έχει και επισήμως ξεκινήσει εδώ και μήνες οι «ζυμώσεις» προχωρούν στα ανώτερα κλιμάκια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη αποφασίσει ότι ο πρωτοεμφανιζόμενος το 2014 θεσμός του Spitzenkandidaten, που αμφισβητήθηκε έντονα από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, προς στιγμήν τουλάχιστον διατηρείται ενώ οι έδρες των Βρετανών θα αφαιρεθούν.  Ο γερμανικής προέλευσης τίτλος, αφορά τον Κορυφαίο Υποψήφιο της κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας, του προσώπου δηλαδή της εκστρατείας του κάθε κόμματος. Ο κορυφαίος υποψήφιος του νικητή των εκλογών, γίνεται και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως έγινε το 2009 με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αποτελεί και τον μεγαλύτερο πολιτικό φορέα στην Ευρώπη.

 

Με τον Πρόεδρο Γιούνγκερ να αποσύρεται με το τέλος της θητείας του, τα φώτα των εξελίξεων βρίσκονται στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά για το «χρίσμα» της οποίας ερίζουν μέχρι στιγμής οι εξής τρεις: Ο Γερμανός ευρωβουλευτής και Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Φινλανδός πρώην Πρωθυπουργός, υπουργός και ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Στουμπ καθώς και ο Γάλλος Διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit και πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θα αποφασίσει για τον υποψήφιο της τον ερχόμενο Νοέμβριο στο συνέδριο του στο Ελσίνκι με την συμμετοχή ασφαλώς της Νέας Δημοκρατίας.

 

Εάν στο ΕΛΚ η κατάσταση φαίνεται να έχει δρομολογηθεί, στις υπόλοιπες γωνιές του πολιτικού φάσματος επικρατεί προβληματισμός. Ο Μακρόν έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαλόγου με την ιταλική κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντζι και τους Ισπανούς φιλελεύθερους του Αλμπέρ Ριβέρα, ενώ οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες του Γκυ Βέρχοφσταντ του έχουν δημόσια «ρίξει γέφυρα» επικοινωνίας. Εάν το σενάριο αυτό μετεξελιχθεί σε έναν ενισχυμένο φιλελεύθερο φορέα, ένα ενιαίο κέντρο, η δεύτερη σήμερα πολιτική δύναμη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που συμμετέχει το ΚΙΝΑΛ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και φλερτάρει έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα θα συρρικνωθεί.

 

Στο σενάριο αυτό, πιο έντονη είναι η υποψηφιότητα της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Δανής επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού και «σιδηράς κυρίας» των φιλελεύθερων του Βέρχοφσταντ, που τοποθετείται κριτικά στο θεσμό του Κορυφαίου Υποψηφίου, όπως ο Μακρόν. Στην κεντροαριστερά επικρατεί προβληματισμός. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ιδεολογικές διαφορές εντός της ομάδας είναι πιο εμφανείς από ποτέ. Οι κεντρόστροφοι φαίνεται να αδημονούν για τη νέα τάση με ηγέτη τον Γάλλο πρόεδρο είτε με τους φιλελεύθερους είτε χωρίς, ενώ οι αριστερόστροφοι περιμένουν διακαώς τους νέους τους συντρόφους από την αριστερά. Σε κάθε περίπτωση στην σοσιαλδημοκρατία την πρόθεση του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ανακοινώσει ο Σλοβάκος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, ενώ διακινείται και το όνομα του Ολλανδού, επίσης αντιπροέδρου και πρώην διπλωμάτη Φρανς Τίμμερμανς.

 

Οι εξελίξεις θα τρέχουν συνεχώς το επόμενο διάστημα. Είναι σαφές ότι εκτός από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τις διαδικασίες θα διαμορφώσουν και οι ισορροπίες στο Συμβούλιο όπου συμμετέχουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμένει μέχρι τέλους η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όμως θα είναι και  οι θέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, όπως και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζάς. Για όλη αυτή την διαδικασία είναι καθοριστικό το αποτέλεσμα των εκλογών που θα διαμορφώσει και τις μελλοντικές συμμαχίες. Δεν είναι καθόλου απίθανο απέναντι σε αυτή την διαδικασία να υπάρξει ένα ευρωσκεπτικιστικό / αντιευρωπαϊκό  μπλοκ με τους Ιταλούς  Σαλβίνι και Ντι Μάιο να τα βρίσκουν με την Μαρίν Λεπέν και όποιον άλλον επίδοξο, του οποίου η δυναμική θα διαμορφώσει και την δομή μιας νέας μεγάλης συμμαχίας στις τάξεις του φιλοευρωπαικού τόξου.

 

Ρευστή αλλά ενδιαφέρουσα η σημερινή κατάσταση, προδιαγράφει οριακές πλειοψηφίες. Οι οικονομικές συνθήκες, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια είναι τα ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία προς τις κάλπες, ενώ η κλιματική αλλαγή και τα ψηφιακά δημιουργούν πολιτικές τάσεις σε ορισμένα κράτη μέλη κυρίως στον ευρωπαϊκό βορρά. Ο Μάιος θα είναι ο μήνας που θα διαμορφώσει τις εξελίξεις για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση της επόμενης πενταετίας.

 

  • Ο Ηλίας Ιορδανίδης, γιος του πρώην δημάρχου Νέας Προποντίδας Δαμιανού Ιορδανίδη, γεννήθηκε το 1985 στα Νέα Μουδανιά όπου και μεγάλωσε. Στα 26 του έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ξεκινά να σταδιοδρομεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, αρχικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έπειτα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου εργάζεται ως πολιτικός σύμβουλος. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής, ενώ από τα μαθητικά του χρόνια πρωτοστάτησε στο θεσμό των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων νεολαίας. Διατηρεί σημαντική πολιτική και κοινωνική δράση από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τοπικά σε επίπεδο νομού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *