6 Δεκεμβρίου, 2023
Editorial

ΕΝΤΙΤΟΡΙΑΛ

 

 

Για άλλη μια εβδομάδα είμαστε εδώ και είμαστε κοντά σας για να ενημερώσουμε τους πολίτες για όλα τα μεγάλα και μικρά νέα πανελλαδικής ή τοπικής υφής που μας αφορούν όλους.

Στην γενικότερη πολιτική επικαιρότητα το θέμα που κυριαρχεί είναι το δημοψήφισμα στα Σκόπια που κατά τα φαινόμενα θα επικρατήσει το ΝΑΙ. Ένα ΝΑΙ που ουσιαστικά αποτελεί το διαβατήριο για αυτό το μικρό κρατίδιο να μπορέσει να επιβιώσει σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. Να μπορέσει δηλαδή να αποτελέσει ξεχωριστή κουκίδα στον Χάρτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι θέμα των η διάλυση του.

Όπως είδαμε όλοι μας βέβαια, Ευρώπη, Αμερικανοί και Ρώσοι δεν ασχολούνται με την συμφωνία των Πρεσπών ούτε και με το ονοματολογικό. Το θεωρούν λεπτομέρεια. Τους νοιάζει μόνο να υπάρξει σταθερότητα της νέας τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια. Για εμάς όμως τους Έλληνες το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό. Με την συμφωνία των Πρεσπών παραχωρούμε το Ελληνικό όνομα της Μακεδονίας μας με μια σύνθετη ονομασία που ισχύει μόνο στα χαρτιά καθώς αργά ή γρήγορα το Βόρεια θα φύγει και θα μείνει το σκέτο Μακεδονία. Ακόμη παραχωρούμε ιστορία και γλώσσα, μια ανύπαρκτη γλώσσα που την ονομάζουμε Μακεδονική.

Τι θα έπρεπε όμως εμείς να κάνουμε; Να γίνουμε αντί Ευρωπαίοι αντί Αμερικάνοι και Αντί Ρώσοι; Να μείνουμε μόνοι μας; Ναι αν χρειαστεί μπορούμε να μείνουμε μόνοι μας. Να πολεμήσουμε αυτό το κατάπτυστο προσύμφωνο των Πρεσπών ή ακόμη περισσότερο μια ψηφισμένη συμφωνία από την Ελληνική Βουλή. Να την πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Μέχρι εκεί που δεν πάει γιατί είναι άδικη, ανεδαφική και ανιστόρητη. Είναι μια συμφωνία ποδογράφημα που συντάχθηκε από ανθρώπους που δεν έχουν ρευστή Εθνική συνείδηση.

Στα οικονομικά οι τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη πραγματικά αποτελούν ένα δράμα. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ καθώς και τον φόρο εισοδήματος.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA). Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.

Την ίδια στιγμή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Τέλος στην τοπική επικαιρότητα αρκετές είναι οι ζυμώσεις κυρίως στους Δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας για τις εξελίξεις που ήρθαν, που έρχονται και που θα έρθουν αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές. Καταρχήν μεγάλο ενδιαφέρον έχουμε από την διαφοροποίηση της προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Νέας Προποντίδας Πελαγίας Ιορδανίδου που ψήφισε Αρνητικά στην πρόταση του Δημάρχου Μανώλη Καρρά ο βιολογικός σταθμός των Μουδανιών να δέχεται λύματα από ιδιωτικό βιολογικό σταθμό τα οποία όμως θα είναι επεξεργασμένα και κατάλληλα. Μετά από αυτή την στάση και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τσούφης ψήφισε αρνητικά σε αυτό το θέμα το οποίο πάντως πέρασε παρά τις 4 αρνητικές ψήφους. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την ουσία αλλά εκπέμπει και πολιτικά μηνύματα. Αφενός και στον Δήμαρχο Μανώλη Καρρά αλλά και στον κο Τσούφη καθώς όλο και περισσότερο συζητείται η ιδέα της δημιουργίας τρίτου ισχυρού πόλου για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Θυμίζουμε ότι η κα Ιορδανίδου είναι Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, κόρη του πρώην Δημάρχου Δαμιανού Ιορδανίδη και αδελφή του Ηλία Ιορδανίδη πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής και επιστημονικού συνεργάτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρούμε πάντως ότι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.