September 20, 2018
Top News Χαλκιδική

Τι ισχύει με βάση τον Κλεισθένη στην Χαλκιδική 

Σημαντικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση φέρνει το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών, τροπολογίες του οποίου περιλαμβάνουν και το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής (πρώην υπόλοιπο Αττικής), καθώς και τη σύσταση επιτροπής για το δικαίωμα ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού. Ο «Κλεισθένης» έχει συναντήσει την αντίδραση της ΚΕΔΕ, χωρίς να λείπουν και οι διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης.

Τι προβλέπει ο «Κλεισθένης Ι»;

– Η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ξεχωρίζει μεταξύ των διατάξεων που προβλέπει ο «Κλεισθένης Ι». Οι έδρες του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμονται στους συνδυασμούς, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Δεν υπάρχει όριο εισόδου στα Δημοτικά συμβούλια. Θεωρητικά όμως κάποιος συνδυασμός μπορεί να πάρει έδρα και με πολύ χαμηλό ποσοστό λόγω των αδιάθετων εδρών.

– Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά τον Μάιο του 2019 ο πρώτος γύρος και ο δεύτερος σε μια εβδομάδα

– Αλλάζει η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου και επανέρχεται η τετραετία από πενταετία που προέβλεπε ο «Καλλικράτης». Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου 2018 και λήγει τον Οκτώβριο του 2023 όπου θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές. Επί της ουσίας η πρώτη θητεία των δημάρχων δεν θα είναι 4 χρόνια αλλά 4 χρόνια και 4 μήνες.

– Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30% ενώ υπάρχει ποσόστωση γυναικών ίση με το 40%. Μάλιστα το ίδιοι ισχύει και την περιφέρεια αλλά και τις εκλογές για τις κοινότητες

– Δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης δημοψηφισμάτων ανά δήμο και ανά περιφέρεια για τοπικά ζητήματα.

– Έρχεται ο «Δημοτικός και Περιφερειακός Διαμεσολαβητής» που αντικαθιστά τον θεσμό του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» και δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δηλαδή ανά νομό θα υπάρχει ένα δημοτικός διαμεσολαβητής όπου η έδρα του θα είναι ο Πολύγυρος. Θα ψηφίζεται από ένα μεικτό σύστημα όπου θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Ακόμη ο περιφερειακός διαμεσολαβητής θα εκλέγεται από το περιφερειακό συμβούλιο.

– Οι δήμοι χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οικονομική δραστηριότητα, το βαθμό αστικοποίησης, την ένταξη ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας. Στην Χαλκιδική λοιπόν ο Δήμος Πολυγύρου και ο Δήμος Νέας Προποντίδας θα ανήκουν και θα χρηματοδοτούνται ως μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι και Πρωτεύουσες νομών. Τέλος μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι χαρακτηρίζονται με βάση το ΦΕΚ οι Δήμοι Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Κασσάνδρας.

– Η κρατική χρηματοδότηση των δήμων δεν θα γίνεται μόνο με βάση την κατηγορία που εντάσσονται, αλλά και με άλλα κριτήρια όπως το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, το δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, τη δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων, τις πληθυσμιακές διακυμάνσεις ανά εποχές, τη δημογραφική τάση, κ.α.

– Διαγράφονται οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Διαφωνούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης

Τη διαφωνία τους με τον «Κλεισθένη» έχουν εκφράσει εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία μάλιστα έχει κυκλοφορήσει ανάλογα διαφημιστικά σποτ.

Βασικό επιχείρημα της ΚΕΔΕ είναι ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους, καταργώντας ταυτόχρονα την αντιπροσωπευτικότητα στη διοίκηση τους.

«Διαφωνούμε κάθετα με αυτό το έκτρωμα που λέγεται Κλεισθένης. Θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία και θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ δεν διορθώνει καμία από τις παθογένειες που υπάρχουν. Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ότι δεν δημιουργεί κυβερνησιμότητα αλλά παράνοια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Διαφωνίες με τον τρόπο εφαρμογής της απλής αναλογικής εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κωνσταντίνος Αγοραστός. «Ναι στην απλή αναλογική, αλλά βάλτε κατώφλι στην είσοδο για την εκλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή.

Ανεξάρτητες κάλπες για τις τοπικές κοινότητες

Με το νέο σύστημα θα υπάρχουν διαφορετικές κάλπες σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Αυτό σαφώς και διαχωρίζει την εκλογική διαδικασία καθώς ο εκλογέας θα μπορεί να ψηφίζει άλλον συνδυασμό για το τοπικό συμβούλιο και άλλο για τον Δήμο. Μέχρι 300 κατοίκους στις κοινότητες θα υπάρχει ενιαία λίστα εκ των οποίων ο πρώτος σε σταυρούς θα εκλέγεται Πρόεδρος. Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων θα υπάρχουν συνδυασμοί 5 μελή 7 μελή και 11 μελή.  Ο κάθε συνδυασμός για το τοπικό θα έχει έναν υποψήφιο Πρόεδρο και από κάτω θα υπάρχουν τα μέλη. Για τα 5 μελή θα είναι μονοσταυρία στα μέλη ενώ από εκεί και πάνω 2 σταυροί. Πρόεδρος θα εκλέγεται από το Τοπικό συμβούλιο ο υποψήφιος πρόεδρος ανάμεσα στους δυο πρώτους συνδυασμούς.  Τέλος θα υπάρχει δικαίωμα υποψηφιότητας σε κάθε τοπικό συνδυασμό +30% και το 40% πρέπει υποχρεωτικά να είναι γυναίκες. Το παράβολο ανά υποψήφιο Τοπικό σύμβουλο είναι 10 ευρώ. Τα ψηφοδέλτια παραδίδονται τυπωμένα από τους συνδυασμούς των τοπικών αυξημένα κατά 20% ενώ στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων τυπώνονται με ευθύνη του οικείου Δήμου σε ενιαία λίστα. Στην Χαλκιδική θα έχουμε τα ακόλουθα παραδείγματα με βάση τους Δήμους:

Δήμος Αριστοτέλη : Πληθυσμός: 18.691 Έδρα Ιερισσός ιστορική έδρα Αρναία. Έδρες: 27.

Κοινότητα Αρναίας: 7 μελής δυο σταυροί για τα μέλη

Κοινότητες Βαρβάρας, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Στανού 5 μελή

Κοινότητα Μεγάλης Παναγιάς: 7 μελής

Κοινότητες Γοματίου και Πυργαδικιών 5 μελή

Κοινότητα Ιερισού: 7 μελή

Κοινότητες Αμμουλιανής, Νέων Ρόδων, Ολυμπιάδος, Ουρανουπόλεως, Σταγίρων, Στρατωνίκης και Στρατωνίου 5 μελή.

 

Δήμος Κασσάνδρας: Πληθυσμός: 19.231 Έδρα: Κασσανδρεία, Έδρες: 27

Κοινότητες Κασσανδρείας και Νέας Φώκαιας: 7 μελή

Κοινότητες Αφύτου, Καλάνδρας, Καλλιθέας, Κασσανδρηνού, Κρυοπηγής και Φούρκας 5 μελή

 

Κοινότητα Πευκοχωρίου 7 μελή

Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Νέας Σκιώνης, Παλιουρίου, Πολύχρονου και Χανιώτης 5 μελή

 

Δήμος Νέας Προποντίδας: Πληθυσμός: 37.534, Έδρα: Νέα Μουδανιά. Έδρες: 33

Κοινότητα Καλλικράτειας: 7 μελή

Κοινότητες Αγίου Παύλου, Λακώματος, Νέας Γωνιάς και Νέων Σιλάτων 5 μελή

Κοινότητες Μουδανιών και Σημάντρων: 7 μελή

Κοινότητες Αγίου Μάμα, Διονυσίου, Ζωγράφου, Νέας Ποτίδαιας, Προρταριάς και Φλογητών 5 μελή.

Κοινότητα Τρίγλιας 7 μελή

Κοινότητες Ελαιοχωρίων, Κρήνης, Νέας Τενέδου, πετραλώνων και Νέων Πλάγιων 5 μελή.

Η Τοπική κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος, επειδή είναι κάτω των 300 κατοίκων θα έχει ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου θα εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους από την λίστα.

Δήμος Πολυγύρου: Πληθυσμός: 22.329, Έδρα: Πολύγυρος. Εδρες: 27

Κοινότητα Γαλάτιστης 7 μελές

Κοινότητες Βάβδου, Γαλαρινού, Δουμπιών, Γεροπλάτανου, Κρήμνης, Μαραθούσης, Παλαιοχώρας και Ριζών 5 μελή.

Κοινότητα Ορμύλιας 7 μελές.

Κοινότητες Μεταμόρφωσης, Αγίου Προδρόμου, Βραστάμων, Ολύνθου και Ταξιάρχου 5 μελή.

Κοινότητα Πολυγύρου: 7 μελή

Οι κοινότητες Παλαιοκάστρου και Σανών θα έχουν από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου πρόεδρος θα εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.

 

Δήμος Σιθωνίας: πληθυσμός: 13.459 Έδρα: Νικήτη. Έδρες: 27

Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Νέου Μαρμαρά, Νικήτης και Συκέας 7 μελή.

Κοινότητες Μεταγκιτσίου και Σάρτης 5 μελή.

 

 

Σταυροδοσία

Στις σταυροδοσίες παραμένει το σύστημα όπως ήταν. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα χωρίζονται ανά περιφέρειες όπως ήταν και πριν και ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς στην δική του περιφέρεια και μέχρι έναν από τις υπόλοιπες. Για τα τοπικά συμβούλιο όπου ο πρόεδρος δεν χρειάζεται σταυρό, στα πενταμελή είναι μονοσταυρία ενώ στα 7 μελή είναι δισταυρία.

Στην Περιφέρεια

Παρόμοιες είναι και οι αλλαγές σε περιφερειακό επίπεδο με βάση τον νόμο. Αξιοσημείωτη αλλαγή το γεγονός ότι καταργείται ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης καθώς θα ορίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη από τους οικείους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους.  Στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής οι εκλογείς θα μπορούν να βάζουν έως δυο σταυρούς.  Οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική. Έτσι το πιθανό σενάριο είναι στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής που έχουμε 4 έδρες, να πάρουν οι 4 πρώτοι από μια έδρα.

Οι αντιδήμαρχοι

Με βάση τον Κλεισθένη και το ΦΕΚ, οι αντιδήμαρχοι από την νέα δημοτική περίοδο καθορίζονται στην Χαλκιδική ως εξής:

Δήμος Αριστοτέλη: 4 αντιδήμαρχοι, Δήμος Κασσάνδρας: 4 αντιδήμαρχοι, Δήμος Σιθωνίας 4 αντιδήμαρχοι,  Δήμος Πολυγύρου: 5 αντιδήμαρχοι και Δήμος Νέας Προποντίδας 5 αντιδήμαρχοι.

Η εκλογή προεδρείου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και στην εκλογή προεδρείου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Καταρχήν ο πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την παράταξη του εκλεγμένου Δημάρχου, ο αντιπρόεδρος από την παράταξη του χαμένου Δημάρχου και ο γραματέας από την Τρίτη παράταξη. Εναλλακτικά ο συνδυασμός του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη μπορεί να προτείνει άλλο πρόσωπο για την θέση του Προέδρου που θα ψηφιστεί από το σύνολο του σώματος.

Τα συμβούλια

Δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να διαγραφεί με την πρόταση των 2/3 του συνδυασμού του ή με γραπτή του δήλωση αλλά δεν μπορεί να ορίζεται αντιδήμαρχος. Μπορεί όμως να ενταχθεί σε άλλη παράταξη αν υπογράψουν τα 2/3 του συνδυασμού. Αντιδήμαρχοι μπορούν να γίνουν από άλλη παράταξη μόνο με στην σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας. Σαφώς και αυτό το άρθρο ενθαρρύνει τις συνεργασίες κυβερνησιμότητας μεταξύ δημοτικών ή περιφερειακών ομάδων.  Τέλος αναφορικά με τις ψηφοφορίες στα συμβούλια  δεν προσμετρώντας τα λευκά και τα άκυρα κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας δίδεται μια ψήφος ανοχής προς τις αρχές από τις παρατάξεις.

 

Επιτροπές

Στους Δήμους και τις  περιφέρειες θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιτροπές ποιότητας ζωής και Οικονομικής.  Ειδικότερα στους Δήμους Πολυγύρου, Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Κασσάνδρας τα συμβούλια θα αποτελούνται από τον Δήμαρχο ως πρόεδρο και έναν αντιδήμαρχο και 6 μέλη τα οποία θα εκλέγονται αναλογικά με την δύναμη του κάθε συνδυασμού που πήρε στις εκλογές.  Στον Δήμο Νέας Προποντίδας θα αποτελείται από τον Δήμαρχο και έναν αντιδήμαρχο και από 8 μέλη ανάλογα με την δύναμη των συνδυασμών. Επιτρέπεται η εκλογή ανεξάρτητων συμβούλων. Παραμένει η επιτροπή διαβούλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *