2 Δεκεμβρίου, 2022
Οικονομία Συνεντεύξεις

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   ΝΙΚΟΣ   ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ  ΜΙΛΑ  ΓΙΑ  ΣΟΒΑΡΑ  ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ  ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

 

ΓΡΑΦΕΙ  Η   ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

 

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Έχετε αναπτύξει σημαντική δράση γύρω από σημαντικά ζητήματα του Ν. Χαλκιδικής. Μετά από 13 χρόνια συνεχών αγώνων δικαιώθηκαν οι  αγρότες έναντι της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ ΑΕ. Τι έχετε να μας πείτε;

ΝΙΚΟΣ  ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ : Μια μεγάλη μάχη αρχίσαμε μόνοι με ανθρώπους που αδικήθηκαν από τη ΔΕΗ  και την Ελληνική Πολιτεία. Ενώ θα περίμενε κανείς να βρεθεί λύση, φέτος μπαίνουμε στο 14ο χρόνο δικαστικού αγώνα. Θα ανέμενε κανείς, σε ένα κράτος δικαίου, να επέμβει η πολιτεία και να λύσει το θέμα  που αδικεί τον αγροτικό κόσμο. Συνεχείς είναι οι αγώνες επί 13 έτη με προσωπικό κόστος, μόχθο και κόπο.

Έτσι, λοιπόν, χωρίς να ειδοποιηθούν οι αγρότες, σχετικά με το πλαφόν των κιλοβατώρων που χρησιμοποιούν στις γεωτρήσεις τους, πριν από 8 χρόνια, ξαφνικά, έλαβαν ενημερωτικά σημειώματα  ότι έχουν υπερβεί το πλαφόν τ ων κιλοβατώρων και ως εκ τούτου υπάρχουν προσαυξήσεις, πρόστιμα, διακοπές ρεύματος και αλλαγή στο τιμολόγιο άρδευσης σε οικιακό γενικής χρήσης. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Αυτό δεν υπάρχει σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Οι αγρότες είναι η πρωτογενής δύναμη της οικονομίας μας. Με την οικονομική κρίση που διερχόμεθα δεν έχει απομείνει τίποτα, εκτός από τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό,  που να δίνει όραμα και προοπτική  στη οικονομία αυτής της χώρας.

Μετά από συνεχείς αγώνες  δικαιωθήκαμε με απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Χαλκιδικής, η οποία χαρακτήρισε άδικη και καταχρηστική τη συμπεριφορά της ΔΕΗ με όλα αυτά που έχει κάνει σε βάρος των αγροτών. Έχουμε πάει στο εφετείο και στον Άρειο Πάγο. Οι δικαστικοί αγώνες  είναι σε μεταβατική περίοδο, εν εξελίξει . Οι αγωγές που απορρίφτηκαν είναι  μια πρώτη θετική αύρα σ αυτόν τον αγώνα.  Και με το ΕΦΚΑ στείλαμε εξώδικα για λογαριασμό πολλών αγροτικών συνεταιρισμών του Ν.Χαλκιδικής  και αναμένουμε  να καθαρογραφεί η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας. Είμαι στο πλευρό των αγροτών  επί σειρά ετών.

Η  επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ  θα λύσει το θέμα με πολιτικούς όρους και όχι με νομικούς, θα μετατραπεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ επί τω βέλτιστο προς τους αγρότες,  μεταρρυθμίζοντας την τιμολογιακή πολιτική η οποία είναι λανθασμένη.

Τα καταφέραμε χωρίς κανένα αποκούμπι σε πολιτικό χώρο και τη πολιτεία, με αρωγό   μόνο τη δικαιοσύνη και πρώτη φορά βγαίνει μια τέτοια απόφαση στην Ελληνική επικράτεια.  Ο Έλληνας δικαστής τα τελευταία χρόνια αναγκάζεται να εφαρμόζει με τις δικαστικές αποφάσεις κοινωνική πολιτική, πράγμα το οποίο δεν είναι ποιοτικό χαρακτηριστικό μιας σύγχρονης δημοκρατίας και θα πρέπει να αλλάξει,  για να μπορέσει να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη και προς τους άλλους θεσμούς.

Ευελπιστώ πως η επόμενη κυβέρνηση που θα είναι αυτοδύναμη και αυτόνομη με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη  θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαι στο τομέα της δικαιοσύνης της ΝΔ  και ο ρόλος μας είναι να φιλτράρουμε όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που περνάνε από τη βουλή, μας δίνει σημαντική εμπειρία ώστε να κάνουμε σωστή αντιπολίτευση.

ΚΡΙΣΗ  ΑΞΙΩΝ  Η  ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΚΡΙΣΗ

Την Ελλάδα την κρατάει  ακόμα ενωμένη ο θεσμός της οικογένειας,  η  Ορθοδοξία  και η διατήρηση των Παραδόσεων. Η σημερινή οικονομική κρίση  είναι πρωτίστως ηθική κρίση της κοινωνίας. Πρώτιστο ρόλο παίζει η κατάργηση της παιδείας μας. Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει νεκρωθεί  με τις συνεχόμενες μεταρρυθμίσεις, που δεν στοχεύουν στο να κάνουν τον επόμενο έλληνα πολίτη άνθρωπο αλλά άτομο. Το εκπαιδευτικό σύστημα μιμείται τα κακώς κείμενα των  άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή  την παγκόσμια κοινότητα. Χάθηκε ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της παιδείας. Έγιναν πολλά λάθη, λάθος είναι και η κατάργηση του πολυτονικού συστήματος, το πρώτο μεγάλο λάθος  που έγινε. Η γλώσσα   μας είναι η πιο πλούσια του κόσμου με ζωή, όπως εκτιμάται σήμερα, 5000 ετών. Έχουν γραφτεί τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και το ευαγγέλιο. Εκπαιδεύτηκαν, σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, πρωτίστως με την Ελληνική  και εμείς τη διδάσκουμε σαν νεκρή γλώσσα . Ακόμη και η κατάργηση της σχολικής ποδιάς έχει ένα μερίδιο ευθύνης στη διατράνωση της σχολικής ανισότητας  σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα. Έχουμε εισάγει ξένες ορολογίες, ενώ υπάρχει η Ελληνική πλουσιότατη γλώσσα. Όλα  αυτά αρχίζουν και δημιουργούν περίπλοκα προβλήματα. Έχει χαθεί ο έλεγχος και η παιδεία πάσχει. Θα μπορούσαμε να  κάνουμε συζήτηση γι αυτό το θέμα  και να αναφέρουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να είχε οργανωθεί η σχολική κοινότητα.

Άρα η κρίση είναι πρωτίστως ηθική και δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις  που έχει βιώσει η Ελλάδα, γιατί εκεί βρισκόταν η δυνατότητα του Ελληνικού κράτους σε μια πορεία μεταβατική, η οποία  έδινε  δύναμη  με τις παραγωγικές δυνάμεις που αναπτύσσονταν και με την ξένη βοήθεια, ώστε να έχει το όραμα και την προοπτική της ανάπτυξης. Αυτό διεκόπη βιαίως με αυτή την οικονομική κρίση, το κράτος και οι δομές του έχουν αποτύχει στο ρόλο τους. Ευτυχώς στέκονται ακόμα ο στρατός, η εκκλησία και η δικαιοσύνη, δεν ξέρω όμως  για πόσο θα κρατήσει αυτό,  για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους. Είμαστε σε μία αποσταθεροποιητική  κινητικότητα παγκοσμίως, με φοβερές προεκτάσεις και επεκτάσεις και επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, χωρίς τέρμα, με ευθύνη της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΝ.ΡΙΖ..Α – ΑΝ.ΕΛ, που διαβρώνει ακόμα περισσότερο κάθε δημιουργική προσπάθεια και κάθε  – αν θέλετε –  απόθεμα υπομονής, αντοχής, ανοχής, ευπρέπειας και αξιοπρέπειας που έχει απομείνει στο μέσο Έλληνα πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.