July 20, 2019
Editorial

Ο τουρισμός της Χαλκιδικής σε σταυροδρόμι

Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Για άλλη μια φορά κρατάτε στα χέρια σας την εφημερίδα Θέμα της Χαλκιδικής. Αισίως μπαίνουμε στην φουλ τουριστική περίοδος η οποία αναμένεται να διαρκέσει για έναν ακόμη μήνα. Το παράδοξο όμως της υπόθεσης είναι ότι παρά την αύξηση του τουρισμού τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν αυξηθεί και τα έσοδα της Χαλκιδικής.

Αυτό ισχύει γιατί η αύξηση προέρχεται από τους Βαλκανικούς λαούς που επισκέπτονται κατά μιλιούνια την περιοχή μας. Θυμίζουμε ότι πριν από  λίγα χρόνια η Χαλκιδική για αυτούς ήταν απλησίαστη καθώς προτιμούσαν τις παραλίες της Πιερίας. Σήμερα όμως αυτή η κατάσταση έχει μεταλλαχθεί χωρίς όμως να φέρνει χρήματα στην Χαλκιδική.

Άλλωστε η Χαλκιδική έγινε προσπελάσιμη γιατί πολλαπλασιάστηκαν οι διάφορες παράνομες ή νόμιμες κλίνες και έπεσαν τα ενοίκια. Οι χώροι όμως εστίασης έμειναν σε υψηλό επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι γεμάτοι δρόμοι με τα άδεια μαγαζιά. Οι επιχειρηματίες περιμένουν τον Έλληνα να έρθει για να τζιράρουν. Οι πάλαι ποτέ όμως μικρομεσαίοι έχουν εξαφανιστεί. Έχουν καταστραφεί από τα μνημόνια, που οι ρίζες είναι πολύ παλιές, γύρω στο 80΄.

Άρα το αποτέλεσμα στην Χαλκιδική είναι ότι το ταμείο είναι μείον για τον μικρό επιχειρηματία ο οποίος πλέον αναγκάζεται μέσα από την φορολογία, από τους διάφορους εκλεκτικούς  μηχανισμούς αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει δουλεία, να δουλέψει τρεις μήνες για να βγάλει έναν χρόνο.

Από την άλλη βλέπουμε τους φορείς να κοιτούν το πρόβλημα από μια απόσταση, να κάνουν διαπιστώσεις, να πανηγυρίζουν για την αύξηση του τουρισμού αλλά να μην παρεμβαίνουν στα όργανα της πολιτείας αλλά και στους τοπικούς συλλόγους για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.

Έτσι πλέον περνάμε σε μια νέα εποχή εσωστρέφειας. Από τα βραχιολάκια όπου οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες περιόριζαν τους τουρίστες, τώρα έχουμε πάει στο βλαχομπαρόκ τουρισμό όπου ο νεόπλουτος σκοπιανός νομίζει ότι επειδή πήρε ένα σχετικά καλό αυτοκίνητο, κάνει μπάνιο στην Ποτίδαια, μένει με 50 ευρώ τη νύχτα, τρώει σπόρια και καλαμπόκι στον πεζόδρομο και φορά πινακίδες MK,  έγινε Μακεδόνας.

Πραγματικά ζούμε έναν τραγέλαφο καθώς πραγματικά δεν ξες αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις με αυτά που βλέπεις γύρω σου. Μάτια ερμητικά κλειστά που ζουν λες και είναι σε αυτόματο πιλότο. Υποδομές που έχουν καταρρεύσει σε όλα τα λεγόμενα τουριστικά χωριά καθώς οι επενδύσεις είχαν γίνει στην καλύτερη περίπτωση πριν από 20 και πλέον χρόνια.

Εν κατακλείδι ο τουρισμός στην Χαλκιδική θέλει επανασχεδιασμό. Να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι: Οι οργανισμοί, η αντιπεριφέρεια, οι Δήμοι, το επιμελητήριο, οι σύλλογοι και να πάνε με μια κοινή και ουσιαστική πρόταση προς το Υπουργείο Τουρισμού και να θέσουν τα ζητήματα στην υπερτιμημένη Υπουργό κα Κουντουρά. Πραγματικά σε πιάνει αναγούλα να βλέπεις το γλείψιμο που γίνεται σε μια Υπουργό που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, απλώς είναι τυχερή γιατί φέρει το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού σε μια περίοδο που η Ελλάδα ανεβαίνει μιας και είχε φτάσει στον πάτο. Ανεβαίνει όμως με αυτόματο πιλότο.  Ας προσέξουν λοιπόν όλοι και ας σοβαρευτούν. Ο τουρισμός δεν είναι μόνοι οι κλίνες στα ξενοδοχεία αλλά όλη η τοπική οικονομία. Από το βενζινάδικο και το περίπτερο μέχρι τα εστιατόρια και τα σούπερ μάρκετ. Μια αλυσίδα που πρέπει να κινηθεί ενιαία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *