September 20, 2018
Editorial

Εντιτόριαλ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, για άλλη μια εβδομάδα κρατάτε στα χέρια σας την αγαπημένη σας συνήθεια, το Θέμα της Χαλκιδικής. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε αναλυτικά το σχέδιο Κλεισθένης και πως θα εφαρμοστεί στους Δήμους της Χαλκιδικής. Μια έρευνα δηλαδή που αλλάζει κατά πολύ τα στάνταρ της ενημέρωσης. Μια εργασία που πανελλαδικά κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν τόλμησε να το κάνει. Με παραδείγματα για όλα τα χωριά της Χαλκιδικής. Οι νεότερες πληροφορίες μας κάνουν λόγο και για χωροταξικές αλλαγές στον Κλεισθένη και μάλιστα κάνουν λόγο για δημιουργία 25 νέων Δήμων. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που υπήρχε ως αναφορά στις 325 σελίδες του Κλεισθένη, χωρίς όμως να φωτογραφίζει καταστάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν όχι μόνο στους νησιωτικούς Δήμους αλλά και στους Δήμους της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών από παλαιότερες αναφορές υπάρχουν αιτήματα από την Καλλικράτεια και από την Αρναία με τα χωριά από τα Ζερβοροχώρια τα οποία όμως σήμερα είναι ανενεργά. Θα ήταν χρήσιμο αν και τώρα οι τοπικές κοινωνίες αναζητούν αλλαγές, να ενεργοποιούσαν και να επίκαιροποιούσαν αυτά τα αιτήματα που είναι ισχυρά και έχουν βάση προς συζήτηση. Ακόμη πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η πλήρης αυτοτέλεια των τοπικών Κοινοτήτων αλλά και διαχείριση της ΣΑΤΑ ονομαστικά ανά χωριό.

Σήμερα στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Η εποχή είναι δύσκολη. Θα πρέπει οι πολίτες να στηρίξουν μια καθαρή και ελεύθερη φωνή όπως είναι το Θέμα της Χαλκιδικής. Χωρίς δογματισμούς και νομοτέλειες.  Άλλωστε το Θέμα της Χαλκιδικής είναι η δική σας εφημερίδα.

Ο στόχος της αντικειμενικής ενημέρωσης και της νηφάλιας πληροφόρησης σε ένα πολύ δύσκολο και αρκετές φορές «πολεμικό» περιβάλλον δεν είναι καθόλου εύκολος, όμως για εμάς αποτελεί μοναδική επιλογή μιας και η πεποίθησή μας για τη δύναμη της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες -και κατ’ ουσίαν στη διαμόρφωση της ζωής τους- είναι δεδομένη.

Είναι ευρέως γνωστό το ρητό του Πλάτωνα σχετικά με την πολιτική, το οποίο και πρέπει να κατανοήσουν όλοι καλά, ότι μία από τις τιμωρίες όταν δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι να καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.

Αυτή είναι η ουσία για όλους εμάς που θέλουμε να υπάρχει κοινό πολιτικό, με κριτική σκέψη, με άποψη και επιλογές ουσίας. Για το λόγο αυτό, όλοι εμείς σ’ αυτή την εφημερίδα θα καταθέσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να δώσουμε μια ποιοτική και ουσιαστική επιλογή ενημέρωσης στους αναγνώστες μας.

Η Χαλκιδική μας  μετά την πολυετή ταλαιπωρία της κρίσης και των μνημονίων ετοιμάζεται σιγά -σιγά να μπει σε νέο δρόμο ο οποίος, τελικά, ίσως ξαναφέρει στον κόσμο χαμόγελο και ευημερία. Βέβαια, το γεγονός ότι μόλις τώρα φτάσαμε να συζητάμε για έξοδο από την εποχή των μνημονίων, ως η χώρα που παρέμεινε σ’ αυτή την κατάσταση περισσότερο από κάθε άλλη, πρέπει και να μας προβληματίσει άλλα και να μας διδάξει.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ και το χειρότερο σενάριο θα είναι να μοιάσει στο παρελθόν, σαν να μην μάθαμε τίποτα από όλη αυτή την οικονομική κατάρρευση και απλά να κατηγορήσουμε τον Σόιμπλε, τη Μέρκελ και τον Στρος Καν για όλα τα δεινά μας. Τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις στην Ελλάδα τα ξέρουν όλοι όμως η πλειοψηφία πολιτών και πολιτικών μένουν στην βόλεψή τους και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Αν αυτό ακριβώς δεν αλλάξει, τότε έχουμε ήδη πρόβλημα -όχι στο μέλλον άλλα τώρα, στο παρόν.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες σε κάποιους ανθρώπους που χωρίς τη συνδρομή και την εμπιστοσύνη τους, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Μιλούμε για τον ανώνυμο πολίτη που τόσα χρόνια μας διαβάζει αλλά και σε όλους αυτούς που εμπιστεύτηκαν την διαφήμιση της επιχείρησης τους και με αυτό τον τρόπο  λίγο ή πολύ βοήθησαν σ’ αυτή τη διαδρομή των τελευταίων 9 ετών, από την πρώτη μέρα έκδοσης της εφημερίδας μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *