25 Απριλίου, 2024
Top News Χαλκιδική

Γ. Βαγιωνάς: Να μην γίνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα

 

Βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να φέρει η συνταγματική αναθεώρηση, όπως επισημαίνει στο «Θέμα» ο  βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιωνάς. Σύμφωνα με τον κ. Βαγιωνά,   είναι απαραίτητη η συναίνεση για να αποφασίσει η επόμενη βουλή επί των αναθεωρητέων άρθρων.

Παράλληλα, ο κ. Βαγιωνάς χαρακτηρίζει αβάσιμη την αισιοδοξία του κυβερνητικού στρατοπέδου για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση,  τονίζοντας πως στηρίζεται απλώς στην παροχολογία και στους διορισμούς συγγενών και φίλων στο Δημόσιο.

  • Η κυβέρνηση έχει καταθέσει αναπτυξιακό σχέδιο στους θεσμούς. Ποια η θέση της ΝΔ και πως κρίνετε την πορεία της οικονομίας γενικότερα;

Όντως, η κυβέρνηση κάνει λόγο για αναπτυξιακό σχέδιο, για το οποίο οι Έλληνες δεν έχουν ενημερωθεί, ενώ οι δανειστές δεν είναι και ιδιαιτέρως ενθουσιασμένοι με αυτό. Προφανώς, δεν τολμούν να το δώσουν στη δημοσιότητα.  Στον αντίποδα, η ΝΔ έχει αναπτύξει το δικό της σχέδιο, που συντίθεται από τολμηρές μεταρρυθμίσεις και είναι φιλικό προς το επιχειρείν.

Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτήν την καταστροφική πολιτική που υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη και πνίγει την υγιή επιχειρηματικότητα, δεν έχουμε σκοπό να την ακολουθήσουμε. Τιμούμε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και αφού αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της, θα επιδιώξουμε συμφωνία με τους εταίρους για χαμηλότερα πλεονάσματα.

  • Το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζεται αισιόδοξο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εσείς τι πιστεύετε;

Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει σε εκλογές για να βγει θριαμβευτής και μοιάζει να είναι σίγουρος γι’αυτό. Στη θέση του θα ήμουν πιο επιφυλακτικός. Μας έχει τάξει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι, αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα, δίνει μάχη με το χρόνο για να προλάβει προθεσμίες, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Αντιμετωπίζει με ελαφρότητα τα ελληνοτουρκικά, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο με όρους καφενείου, ενώ στο Σκοπιανό δεν μπορεί να συμφωνήσει ούτε με τον κυβερνητικό του εταίρο. Μόνο του «στήριγμα» είναι η επικείμενη παροχολογία και ο κομματικός στρατός που στήνει, διορίζοντας φίλους και συγγενείς.

Όλα αυτά ο λαός τα βλέπει, θυμάται. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ας το τολμήσει ο πρωθυπουργός και θα διαπιστώσει μόνος του οτι η αισιοδοξία του είναι αβάσιμη.

 3) Η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε συμφωνία με τα Σκόπια. Εσείς διαπιστώνετε κάτι άλλο;

Διάσταση απόψεων μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν υπάρχει ενιαία θέση. Στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα, ο συνασπισμός Τσίπρα- Καμμένου φαίνεται διχασμένος.   Και ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν με μια φωνή, εγκαλούν τη ΝΔ, επιχειρούν να μετακυλήσουν την ευθύνη.  Σαφής προϋπόθεση για εμάς είναι η εξάλειψη των αλυτρωτικών τάσεων των Σκοπίων, η αλλαγή του συντάγματος τους. Επιθυμούμε μια συνολική, ενιαία λύση.

Απέναντι στην κυβερνητική διχογνωμία, η οποία δεν εξαντλείται στο Σκοπιανό, αλλά φτάνει και στα ελληνοτουρκικά, εμείς τηρούμε στάση ευθύνης.

 4) Τι θα έκανε διαφορετικά η ΝΔ για τις τουρκικές προκλήσεις;

Πρώτα απ’όλα, θα είχε υπεύθυνη στάση και δεν θα επέτρεπε να εξελιχθεί τόσο αρνητικά η κατάσταση. Ο εμβολισμός του λιμενικού σκάφους θα έπρεπε να είχε θέσει την κυβέρνηση σε επιφυλακή. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και έχουμε φτάσει σήμερα στην κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Απουσιάζει η σοβαρότητα, η ευθύνη. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.  Ασφαλώς και θέλουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα σκύβουμε το κεφάλι στα καπρίτσια του κ. Ερντογάν.

Με σταθερότητα και προσήλωση στις εθνικές γραμμές, πρέπει να επιχειρήσουμε άμεσα αποκλιμάκωση της κατάστασης. Σίγουρα, βέβαια, απαιτείται και μακροπρόθεσμη στρατηγική με συμφωνίες και συνεργασίες με άλλα κράτη.  Επείγει, όμως, το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που εξακολουθούν να είναι έγκλειστοι σε τουρκικές φυλακές.

5)Γιατί δεν δέχεται η ΝΔ να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση;

Το Σύνταγμα είναι ο ανώτατος καταστατικός χάρτης της χώρας, δεν είναι κουρελόχαρτο και ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει. Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει, άλλωστε συμφωνεί το δημοκρατικό τόξο.

Οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης όμως δεν οδηγούν προς την σωστή κατεύθυνση. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερή και συγκεκριμένη. Ας δεχθεί ο κ. Τσίπρας ως αναθεωρητέα όλα τα άρθρα τα οποία προτείνουμε και αντιστοίχως, η ΝΔ θα δεχθεί ως αναθεωρητέα όλα τα άρθρα τα οποία θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μετά από τις επόμενες εκλογές, η Βουλή που θα προκύψει θα μπορεί αποφασίσει επ’αυτών με απλή πλειοψηφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.