21 Οκτωβρίου, 2021
Πολιτική & Οικονομία

Στην ΕΚΤ τα στοιχεία του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας για τις εκβιαστικές ρυθμίσεις των τραπεζών

Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με  αφορμή  επιστολή και στοιχεία που απέστειλε ο  Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας προς τον κ. Ντράγκι, στα οποία επισημαίνεται ότι οι εγχώριες Τράπεζες προτείνουν «τυποποιημένη» ρύθμιση εξόφλησης δανείων συγκεκριμένης διάρκειας. Ο ευρωβουλευτής ζητάει, αφενός να πληροφορηθεί για ποιο λόγο οι Ελληνικές Τράπεζες προτείνουν στους δανειολήπτες, εκβιαστικά, ρύθμιση με προθεσμία μόνο λίγων μηνών για την εξόφληση των δανείων τους χωρίς εξατομίκευση και αγνοώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά, και αφετέρου, αν στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι Τράπεζες δύνανται να τους πλειστηριάσουν τα εν λόγω ακίνητα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε σχετικά: “ Ο ευρωβουλευτής  Νίκος Χουντής, γνωρίζοντας την κοροϊδία των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών , κατέθεσε σχετική ερώτηση. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς υπάρχει μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τράπεζες ούτε κουρεύουν δάνεια, ούτε χαρίζουν χρέη. Αντίθετα, με τυράκι και δόλωμα τη δήθεν διαγραφή του 70% της οφειλής, ζητούν εξωπραγματικές δόσεις για το υπόλοιπου του δανείου, που πάντα ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημα του δανειολήπτη. Έτσι, ο οφειλέτης παραμένει και είτε το δάνειο πωλείται σε ξένα funds, είτε το συνδεδεμένο ακίνητο (ακόμα και πρώτη κατοικία) βγαίνει στον πλειστηριασμό. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που συμβαίνουν και τα δύο. Δυστυχώς, ο πολίτης παραμένει απροστάτευτος από τις πρακτικές των τραπεζών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *