30 Οκτωβρίου, 2020
Πολιτική Χαλκιδική

Εκλογές για τις ΔΗΜΤΟ και για Πρόεδρο ΝΟΔΕ όπως είχε γράψει το Θέμα της Χαλκιδικής 

 

 

 

Για άλλη μια φορά η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να προκυρήξει εσωκομματικές εκλογές, δικαιώνει την εφημερίδα μας που το είχε ως κεντρικό ρεπορτάζ πριν από περίπου 2 μήνες. Τότε είχε αναφέρει ότι θα γίνουν εκλογές για πρόεδρο της ΝΟΔΕ από την Βάση. Επί της ουσίας αυτή είναι η απόφαση που πάρθηκε στην πολιτική επιτροπή. Έτσι αναμένεται έως τον Μαϊο να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές. Ειδικότερα για προέδρους ΔΗΜΤΟ και μέλη. Στην Χαλκιδική θα έχουμε 5 προέδρους ΔΗΜΤΟ ( Πολύγυρος, Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας) καθώς 9 μελή συμβούλια. Ακόμη άμεση εκλογή του προέδρου της ΝΟΔΕ. Καταργούνται οι τομεάρχες και θα υπάρχει 9 μελές νομαρχιακό συμβούλιο που θα εκλέγεται από τη ΝΟΣ.

 

 

Μία σειρά από αλλαγές προβλέπει ο νέος κανονισμός περιφερειακών οργανώσεων της ΝΔ.

Τα βασικά του σημεία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, από τον γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην Πειραιώς τονίζουν πως ο νέος κανονισμός περιφερειακών οργανώσεων, αποπνέει τη φιλοσοφία της παράταξης σε πνεύμα εξωστρέφειας των κομματικών οργάνων. “Ισχυροποιείται ο ρόλος των μελών του κόμματος, απλοποιούνται οι διαδικασίες εκλογής οργάνων, ενισχύουμε τη διαφάνεια”, σημειώνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως ο κανονισμός είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις περιφερειακές οργανώσεις, τα στελέχη των ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο. με ευθύνη της Γραμματείας Οργανωτικού και με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

Στις κεντρικές αλλαγές που φέρνει ο κανονισμός περιφερειακών οργανώσεων, ξεχωρίζουν :

  • Περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις και πιο αποσαφηνισμένο πεδίο αρμοδιοτήτων. Ξεκάθαρη δομή και ιεραρχία στην κομματική οργάνωση. Λιγότερα γραφειοκρατικά προβλήματα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. “Κάνουμε πράξη την αποκέντρωση”.
  • Ο κανονισμός λαμβάνει υπόψη του προβλήματα και δυσλειτουργίες που έχουν υπάρξει στο παρελθόν και τα επιλύει με σαφήνεια και καθαρότητα. Στόχος η απερίσπαστη και αποτελεσματική λειτουργία των περιφερειακών οργάνων και η αναβάθμισή τους.
  • Αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο των περιφερειακών οργανώσεων, και με σύγχρονο πνεύμα επανατοποθετεί τις οργανώσεις στις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική υπόσταση και σαφές οργανόγραμμα, αλλά σε περιβάλλον ελευθερίας και εξωστρέφειας.
  • ‘Αμεση εκλογή προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο. από τα μέλη του κόμματος. Αμεσότητα και συμμετοχή των μελών στην εκλογή των προέδρων ΝΟ.Δ.Ε.. “Κάνουμε πράξη την άμεση δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, αλλά δίνεται και πραγματικός ρόλος στα μέλη. ‘Αλλωστε αυτό αποτελούσε δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος”, τονίζουν.
  • Σαφή δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευθύνες για τα μέλη και τα στελέχη των οργανώσεών. Εισάγονται δύο πρωτοπόρες πρακτικές στην κομματική δομή: Προγραμματισμός και λογοδοσία: Οι οργανώσεις πλέον καταρτίζουν προγραμματισμό υλοποίησης των ετήσιων στόχων τους και απολογισμό των δράσεων του έτους.
  • Παράλληλα καταργούνται μια σειρά από περιττές και γραφειοκρατικές κατά βάση διαδικασίες εγκρίσεων με απλοποίηση διαδικασιών.
  • Διευρύνεται το ασυμβίβαστο για τις κομματικές θέσεις. Ασυμβίβαστο έχουν πλέον εκτός από α) τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, β) τα μονοπρόσωπα όργανα των Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού, γ) οι εν ενεργεία εκπρόσωποι της Ο.Ν.ΝΕ.Δ., δ) οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι πολιτικών γραφείων, ε) οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων του κόμματος, στ) οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές και ζ) οι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι αν δεν έχουν παραιτηθεί από το αξίωμά τους, τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις αντίστοιχες εκλογές.
  • Καταργούνται οι περιφερειακές οργανώσεις λόγω επικαλύψεων και σύγχυσης αρμοδιοτήτων. Έτσι επιτυγχάνεται πιο άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ κέντρου-περιφερειακών και τοπικών αιρετών οργάνων.
  • Την ίδια ώρα οι πρόεδροι έχουν διετή θητεία.
  • “Υλοποιούμε και κάνουμε πράξη τη διαφάνεια. Οι κανόνες είναι πλέον γνωστοί από την αρχή. Ο νέος κανονισμός πανελλαδικής οργάνωσης είναι στο πνεύμα της ανανέωσης, αλλά και της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της καλύτερης αξιοποίησης των στελεχών μας”, υπογραμμίζουν στη ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *