Χαλκιδική

Πρωτοπόρο το Δημοτικό σχολείο Ορμύλιας 

 

Το Δημοτικό Σχολείο της Ορμύλιας για τα σχολικά έτη 2017-2019 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, Δράση ΚΑ2 “Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών” με τίτλο:“CASTLES: Culture, Art, Story, Tales, Love and, Equality in European Inclusive Schools”. 

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών. Οι προτεραιότητες των Στρατηγικών Συμπράξεων στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης είναι:

  • Αναβάθμιση του κύρους των εκπαιδευτικών επαγγελμάτων, αντιμετώπιση της πολύπλοκης πραγματικότητας στις σχολικές τάξεις και υιοθέτηση νέων μεθόδων και εργαλείων.
  • Αντιμετώπιση των χαμηλών επιδόσεων σε βασικές δεξιότητες μέσω πιο αποτελεσματικών μεθόδων διδασκαλίας.
  • Στήριξη των σχολείων για την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.
  • Βελτίωση της ποιότητας της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Το Σχολείο της Ορμύλιας αποτελεί ένα από τα 7 Δημοτικά Σχολεία τα οποία είναι συντονιστικά στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο έργο αυτό είναι η Ιταλία, η Πολωνία και η Λετονία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ποσό διατίθενται για τη διαχείριση του προγράμματος καθώς και για 15 μετακινήσεις εκπαιδευτικών από κάθε χώρα. Ήδη μία πρώτη ομάδα εκπαιδευτικών μετακινήθηκε στην Ιταλία στις αρχές του Δεκέμβρη. Το Σχολείο της Ορμύλιας ως συντονιστικό επιδοτείται με το ποσό των 21.000 ευρώ ενώ τα συνεργαζόμενα σχολεία με το ποσό των 15.000 ευρώ.

Τα επίσημα εγκαίνια του προγράμματος έγιναν την Πέμπτη 16/11/17 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου της Ορμύλιας από την παιδαγωγική ομάδα Erasmus του σχολείου και την υπεύθυνη του προγράμματος, Νικήτα Παναγιώτα. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν  η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευτυχία Παπανικολάου, ο Σχολικός Σύμβουλος της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Νομού Χαλκιδικής Γεώργιος Μπότσας, ο Πάτερ της ενορίας, εκπρόσωποι συλλόγων, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί που συνθέτουν την παιδαγωγική ομάδα είναι οι: Νικήτα Παναγιώτα, Σταμούλης Ηλίας (Διευθυντής του Σχολείου), Λαμπρόπουλος Ευάγγελος, Γαρύφαλλος Ζαφειρίου, Σαμαρά Αναστασία, Καρπέτης Δημήτριος, Κάλφας Αστέριος, Ταντής Αθανάσιος, Κασσανδρινού Μαρία, Γκογκόσης Ιωάννης, Θεοχαροπούλου Βασιλική, Στεργιούδη Ζωγράφω, Λιναρδή Στέλλα και Μουστακίδης Πναγιώτης.

Έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί κατά τις προβλεπόμενες δράσεις:

Ø Δημιουργία επίσημης ιστοσελίδας

Ø Διαγωνισμός σήματος/logo του προγράμματος

Ø Διαγωνισμός μασκότ του προγράμματος

Ø Δημιουργία ύμνου του έργου

Ø Δημιουργία προγράμματος etwinning

Ø Γωνιές Erasmus στις τάξεις

Ø Ανταλλαγή καρτών για τα Χριστούγεννα

Ø Μελέτη κάστρων και ζωής σε αυτά

Ø Αρχή δημιουργίας κοινής ιστορίας

Ø Δημιουργίες σχετικά με ενδυμασίες της εποχής των κάστρων

Αυτά τα δύο χρόνια μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν και θα μελετήσουν τα κάστρα μέσα από τη Λογοτεχνία, την Ιστορία, τη Γεωγραφία, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, την Πολεοδομία-Αρχιτεκτονική, θα μελετήσουν την κοινωνική ζωή αυτών και τις εκδηλώσεις αυτής καθώς και την  ανάγκη θρησκευτικής λατρείας, θα προσεγγίσουν αειφορικά τα κάστρα, θα εκφραστούν αισθητικά με πολλούς τρόπους και βιωματικά και με τη βοήθεια των τεχνολογιών και του διαδικτύου.

“Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης” υπογράμμισε η κ. Παπανικολάου και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που εντάχθηκαν στο Erasmus+.

Ο κ. Μπότσας ανέφερε ότι οι συμπράξεις μέσω αυτών των προγραμμάτων έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πολιτισμική συνείδηση και έκφραση των μαθητών καθώς και στις κοινωνικές τους ικανότητες και στις ικανότητες συμπεριφοράς τους ως πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.