27 Μαρτίου, 2023
Top News Συνεντεύξεις Χαλκιδική

Κ. Ιγγλέζη στο Θέμα της Χαλκιδικής: Δεν θεωρείται επένδυση η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός

 

Την πρώτη σημαντική συνέντευξη σε τοπικό μέσο μαζικής ενημέρωσης της Χαλκιδικής, παραχώρησε στην εφημερίδα μας η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη. Η Βουλευτής δεν διστάζει να μιλήσει για όλους και για όλα, να τοποθετηθεί για όλα τα «κατά» ζητήματα της περιοχής και να πάρει θέση. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι σαφώς και οι απαντήσεις της έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα συζητηθούν. Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις της:

 

 

 

1) Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός δεν είναι καλές. Ποια μπορεί να είναι η τύχη της επένδυσης;

Απεναντίας θεωρώ ότι οι εξελίξεις είναι καλές. Από το 2015 και μετά, η κυβέρνηση δεν ακολούθησε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αδειοδοτούσαν με «κλειστά μάτια», αλλά προχώρησε στον έλεγχο της νομιμότητας της «επένδυσης» και σε διοικητικές διαδικασίες που είχαν λιμνάσει, όπως η έκδοση προστίμων για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η παροχή διευκρινήσεων επί της ΑΕΠΟ και φυσικά η προσφυγή στην Διαιτησία, η οποία θα καθορίσει την τύχη της «επένδυσης». Σημειωτέον, έχει αποδειχθεί η αδυναμία υλοποίησης μονάδας μεταλλουργίας καθώς και το ανεφάρμοστο της μεθόδου (flash smelting) που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας και στόχο της σύμβασης.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρείται επένδυση η δραστηριότητα μιας εταιρείας που προκαλεί τεράστια και ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική καταστροφή με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την τοπική –και όχι μόνο- κοινωνία. Η περιοχή εκτός από τις παραδοσιακές θέσεις εξόρυξης, έχει ανάγκη από επενδύσεις που να προωθούν και άλλους αναπτυξιακούς τομείς, όπως τουρισμός, μεταποίηση, πρωτογενής παραγωγή, πάντα με άξονα την περιβαλλοντική προστασία και την αειφορία.

 2) Θα θέλαμε την άποψη σας για το ζήτημα της υγείας στην Χαλκιδική. Κατά καιρούς ακούγονται παράπονα για ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Πολυγύρου καθώς και για ελλείψεις ασθενοφόρων τις καλοκαιρινές περιόδους.

 Το θέμα των δομών υγείας στην Χαλκιδική είναι πολύ σημαντικό, καθώς όλες οι παρεμβάσεις έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ας ξεκινήσουμε από το θέμα του ΕΚΑΒ. Όπως είναι γνωστό από το 2005 – 2013 γινόταν παράνομες μετακινήσεις προσωπικού του ΕΚΑΒ, μη λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του Νομού, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του φορέα στη Χαλκιδική. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Καρακατσιανόπουλος επισκέφτηκε τις βάσεις του ΕΚΑΒ στο Νομό και καταγράφηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν. Στις άμεσες ενέργειες που έγιναν τότε για τη βελτίωση της κατάστασης ήταν η προκήρυξη δύο θέσεων διασωστών για τον Πολύγυρο και δημιουργία Βάσης ΕΚΑΒ στην Ιερισσό με παράλληλη προκήρυξη 4 θέσεων διασωστών (δύο στην Ιερισσό και δύο στον Άγιο Νικόλαο). Παράλληλα, ήδη από το Καλοκαίρι του 2016 και κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες έχει τεθεί στη διάθεση του ΕΚΑΒ ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο εκτελεί αεροδιακομιδές από τη Χαλκιδική προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Έτσι έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 αεροδιακομιδές, σε περιστατικά που εάν η μεταφορά τους γινόταν μέσω του επιβαρυμένου λόγου του τουρισμού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, θα μπορούσαν να έχουν πολύ δυσάρεστη έκβαση.

Σε ότι αφορά τώρα το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, σίγουρα πάντα υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, όμως θετικά βήματα γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η αγορά μέρους του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων. Μέσα στο 2016 πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη επτά μόνιμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (4 άτομα). Προσλήφθηκαν τέσσερα άτομα για τη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο παρέμενε κλειστό για πολλά χρόνια, παρότι ήταν πλήρως εξοπλισμένο. Το νοσοκομείο ενισχύθηκε επίσης με έξι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και τρεις διοικητικού προσωπικού. Τελευταία έχουν γίνει και προσλήψεις απασχολούμενων μέσω του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ διάρκειας 12 μηνών.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που έχουν ως στόχο την πρόληψη και γενικότερα τη στροφή στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτή η στροφή, εκτός του θετικού αντίκτυπου που αναμένεται να έχει στο επίπεδο της υγείας του πληθυσμού, θα αποσυμφορήσει και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

3) Θωρείτε ότι το τέλος διανυκτέρευσης που επιβλήθηκε από την 01-01-2018 θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής όπως υποστηρίζουν οι φορείς που εξέδωσαν και ανακοίνωση;

Πρόκειται όντως για επιβάρυνση, το μέγεθος της οποίας δεν την καθιστά απαγορευτική για όσους θέλουν να επισκεφθούν την Χαλκιδική. Είναι της τάξης του 0,5€ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και αυξάνεται για τα ξενοδοχεία πολυτελείας. Οπότε οι μικροί ξενοδόχοι και ο «μέσος τουρίστας» δεν θα έχουν σημαντική επιβάρυνση, ενώ για τα δωμάτια πολυτελείας δεν θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο κόστος διανυκτέρευσης. Εκτιμώ ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση δεν θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα της Χαλκιδικής, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για έλληνες και ξένους επισκέπτες.

4) Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση και να κάνει κάποιες αλλαγές. Στον παρελθόν είχε ακουστεί η πρόταση ο Δήμος Αριστοτέλη να σπάσει σε δυο κομμάτια. Ποια είναι η άποψη σας για αυτά τα δυο θέματα;

Όπως γνωρίζετε η απλή αναλογική αποτελεί πάγια θέση μας και αντικατοπτρίζει την δικαιότερη και πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση. Άλλωστε έχει ήδη νομοθετηθεί για την κεντρική πολιτική σκηνή, οπότε θεωρώ εύλογο να θεσπιστεί και για την αυτοδιοίκηση. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν και οφείλουν να λειτουργούν στην βάση της συνεργασίας και όχι των μικροπολιτικών και άγονων αντιπαραθέσεων. Όσον αφορά το διαχωρισμό του Δήμου Αριστοτέλη, θεωρώ ότι δεν είναι επί της παρούσης, καθώς δεν προβλέπονται χωροταξικές αλλαγές στους Δήμους.

5)  Το Σκοπιανό βρίσκεται μοιραία στην επικαιρότητα. Η προσωπική σας θέση στην λύση της ονομασίας του γειτονικού Κρατιδίου ποια είναι;

Πρόκειται για ένα θέμα που θα μπορούσε να είχε λυθεί την δεκαετία του 1990 από τα κόμματα των τότε κυβερνήσεων που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Είμαι σύμφωνη με μια λύση στην κατεύθυνση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όμως, θα πρέπει να τονίσω ότι, προφανώς, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να τεθούν και τα ζητήματα της απόσυρσης οποιουδήποτε αλυτρωτικού περιεχομένου μπορεί να εμπεριέχεται είτε στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας είτε σε άλλες εκφάνσεις του δημόσιου και του επίσημου λόγου.

6) Η Χαλκιδική αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε χρόνο προβλήματα με τις πλημμύρες που καταστρέφουν πολλές περιουσίες. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για αυτό το ζήτημα;

Είναι αλήθεια ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονα, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, μία κατάσταση που επηρεάζει όλη την Ελλάδα αλλά και την Χαλκιδική.  Το κόστος έχει υπάρξει μεγάλο τόσο σε ότι αφορά τις περιουσίες αλλά κυρίως τις ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία. Κατά το 2015 για παράδειγμα οι Δήμοι Πολυγύρου και Σιθωνίας έλαβαν περίπου €10.000.000 για την ανάπτυξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των ΟΤΑ ύψους €2 δις στοχεύουν ακριβώς σε αυτό, στο να χρηματοδοτήσουν δηλαδή παρεμβάσεις των Δήμων και των Περιφερειών για την ανάπτυξη βασικών τοπικών έργων υποδομής, ένα κύριο κομμάτι των οποίων αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα. Ήδη ο Δήμος Αριστοτέλη έχει λάβει τον Οκτώβριο του 2017 €230.000 για την αποκατάσταση ζημιών και βλαβών που προκλήθηκαν στις υποδομές του, καθώς και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με στόχο την πρόληψη.

7) Είστε η πρώτη αριστερή Βουλευτής της μεταπολίτευσης που εκλέχτηκε στην Χαλκιδική. Κατέχετε αυτό το αξίωμα από το 2012. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και αν θα σας ενδιέφερε μελλοντικά μια υποψηφιότητα στην αυτοδιοίκηση;

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι για μένα δεν αποτελούσε προτεραιότητα η ενασχόλησή μου με την κεντρική πολιτική σκηνή. Η εκλογή μου το 2012 προέκυψε μέσα από την ενεργό συμμετοχή στους λαϊκούς αγώνες της Χαλκιδικής και στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις. Από τη θέση που βρίσκομαι τα τελευταία χρόνια προσφέρω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον τόπο μου, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Χαλκιδικής. Με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκα αρκετά τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο είμαι αφιερωμένη στο έργο μου ως βουλευτής.

8) Στην σημερινή Κοινοβουλευτική περίοδο η Χαλκιδική εκπροσωπείται στη Βουλή από εσάς, τον κο Βαγιωνά της ΝΔ και για πρώτη φορά υπάρχει Βουλευτής από την Χρυσή Αυγή. Θα θέλαμε ένα σχόλιο.

Θεωρώ πολύ αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει εκλεγεί εκπρόσωπος μιας εγκληματικής οργάνωσης και ενός νεοναζιστικού κόμματος. Αυτή η εκπροσώπηση δεν αρμόζει στην Χαλκιδική, που έχει ιστορία στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, έχει δώσει αγώνες μέσα από το αντιστασιακό κίνημα και φυσικά, συνεχίζει να αγωνίζεται.

9) Η Νέα Δημοκρατία κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού υποστήριξε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από αυτή την Κυβέρνηση. Προβλέπετε πρόωρες εκλογές;

Θα πρέπει να διορθώσω τη ΝΔ και να επισημάνω ότι αυτός ο προϋπολογισμός ήταν ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από αυτή την κυβέρνηση, διότι ο επόμενος θα ψηφιστεί από την ίδια κυβέρνηση με τη χώρα να έχει βγει από την επιτροπεία. Όσον αφορά στις εκλογές, όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2019.

10) Θεωρείστε από τους Βουλευτές της αριστερής κατεύθυνσης στον ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγήκατε όταν το Κόμμα είχε σαφή αντιμνημονιακή στάση. Πως κρίνετε αυτή την αλλαγή πολιτικής και πως αξιολογείτε την συνεργασία στην Κυβέρνηση με ένα καθαρά δεξιό και ακραίο Κόμμα όπως είναι οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος.

Τον Γενάρη του 2015 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απόρροια των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη δεινή θέση στην οποία είχαν οδηγήσει την χώρα. Προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια, οδηγηθήκαμε σε έναν αναγκαστικό αλλά έντιμο συμβιβασμό. Μετά από δύσκολα χρόνια για την ελληνική κοινωνία, είναι πλέον ορατή η αποδέσμευσή μας από την επιτροπεία. Όλη αυτή την περίοδο, μέσα στο μνημονιακό περιβάλλον έχουμε κατορθώσει την έμπρακτη εφαρμογή μιας πολιτικής κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να αποκατασταθεί ο κοινωνικός ιστός που είχε διαρρηχθεί και η συγκράτηση της φτωχοποίησης της κοινωνίας.  Ακόμα έχουν ληφθεί μέτρα για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της απλήρωτης, υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την αύξηση των δαπανών για την υγεία. Μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Όσον αφορά στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, είναι ξεκάθαρες και σοβαρές οι ιδεολογικές μας διαφορές, κυρίως σε θέματα δικαιωμάτων και εθνικής πολιτικής. Παρόλα αυτά δεν θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ακραίο κόμμα. Παρά τις διαφορές, η συνεργασία μας είναι καλή και στηρίχθηκε στην κοινή αντιμνημονιακή επιδίωξη, στην προάσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.