19 Απριλίου, 2024
Κοινωνία Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Δ. Δουίτση για την ΟΑΣΙΣ και τους στόχους της

<<Τα ναρκωτικά είναι καλά για να ξεφεύγεις απο την πραγματικότητα ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια ώστε δεν αξίζει να ξεφεύγεις απο αυτήν>>

Τσάρλι Τσάπλιν

 

Γράφει η Βίκυ Μπαϊρακτάρη

Ο κύριος Δαμιανός Δουίτσης λοιπόν  όχι μόνο  κατάφερε να ξεφύγει απο τα δίχτυα του εθισμού αλλά έκανε την δική του  πραγματικότητα ακόμα πιο πλούσια  έκανε οικογένεια, δούλεψε, έγραψε βιβλία και βοήθησε άλλους εθισμένους δημιουργώντας το κέντρο απεξάρτησης ΟΑΣΙΣ.    

Β). Πότε ιδρύθηκε η ΟΑΣΙΣ και ποιος ο στόχος της?

Δ)Η Όασις ιδρύθηκε το 2002 από πρώην εξαρτημένους και μέλη των οικογενειών τους.Όλοι εμείς που μπλέξαμε με ναρκωτικά ,αλκοόλ τζόγο, διαδίκτυο και δεν  βρήκαμε τη λύση,έχοντας πειραματιστεί με διάφορους τρόπους-χωρίς αποτέλεσμα -βρήκαμε μια αποτελεσματική μέθοδο απεξάρτησης την οποία θέλαμε να μεταδώσουμε σε όσους αναζητούσαν λύση στο πρόβλημα των εθισμών.

 Β)Ποιες είναι οι κυρίες αιτίες που οδηγούν κάποιον στην εξάρτηση?

Δ)Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό.Ως κυρίαρχη αιτία θεωρώ την ίδια την προσωπικότητα του ατόμου .τον τρόπο που μεγάλωσε μέσα στην οικογένεια του ,η επιρροή της κοινωνίας κ.α  .Η μεγάλη διαθεσιμότητα των ουσιών. ο τρόπος διασκέδασης των νέων ,η έλλειψη αρχών και ενός συστήματος αξιών και φυσικά η οικογένεια που μεγαλώνει τα παιδιά χωρίς όρια ,ήθος ιδεώδη ,ιδανικά και λάθος πρότυπα….

Β)Πώς μπορεί να κατάλαβει ένας γονιός ότι το παιδί του έχει εθιστεί.

Δ) Απο την συμπεριφορά και την εμφάνιση του.Γίνεται απόμακρος ,μυστικοπαθής ,εριστικός και κυκλοθυμικός Αρχίζει και λεει ψέμματα ,κοιμάται είτε πολλές ώρες είτε ελάχιστες, αλλάζει τις παρέες του ,αρχίζει να κλέβει χρήματα και  αντικείμενα αξίας ….Σε οτι αφορά την εμφάνιση του παρατηρούμε να ντύνεται προκλητικά και ακραιά και αρχιζει να κάνει τατουάζ pirsing , να φοράει πολλά σκουλαρίκια ,να επιλέγει περίεργες κομμώσεις.Επιπλέον το βλέμμα του και  η ονιλία του αλλάζουν.Το βλέμμα του γίνετια απλανές ή έντονο τα μάτια του γυαλίζουν ή κοκκινίζουν .. οι κινήσεις γίνονται νωχελικές και άλλες φορές σπασμωδικές νευρικές .Παρατηρούμε λοιπόν το παιδί που μεγαλώσαμε να αλλάζει η προσωπικότητα και η διάθεση του ν αλλάζει με ένα περίεργο και <<σκοτεινό>> τρόπο.

Β)Ισχυρίζονται πως το χόρτο (μπάφος) είναι αθώο γιατί δεν περιέχει χημικές ουσίες. Κατά πόσο ισχύει αυτό?

Δ) Η προσωπική μου εμπειρία και η μακροχρόνια σχέση με τους χρήστες της κάνναβης κα ιτις οικογένειες τους με έχει οδηγήσει στα εξής συμπεράσματα:

Ακόμη και η απλή  περιστασιακή χρήση θα επηρεάσει την συμπεριφορά και τον ψυχισμό και την απόδοση των νέων.Κάποιοι θα καταλήξουν να γίνουν μακροχρόνιοι <<χασικλίδες>>  ή κάποιοι θα νοσήσουν απο ψυχιατρικές διαταραχές ( ψύχωση ,σχιζοφρένεια,  διπολική διαταραχή )

Κάποιο θα περάσουν στην χρήση σκληρών ναρκωτικών (ηρωίνη κοκκαινη χάπια )

Άρα η λοιπόν η άποψη οτι η κάνναβη είναι αθώα τελικά είναι μύθος και  είναι εγκληματική αφέλεια  η σκοπιμότητα .

Β)Πώς αντιμετωπίζει τους εξαρτημένους η κοινωνία;

Η κοινωνία μας μέσα απο την όποια πληροφόρηση έχει δεχθεί αντιμετωπίσει τους εθισμένους με διαφορετικό τρόπο.Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου νιώθει αποστροφή ή φόβο και μια άλλη μερίδα κοινού αισθάνεται συναισθήματα οίκτου και συμπάθειας.Και οι δύο προσεγγίσεις δεν καλύπτουν το φαινόμενο του εθισμού το οποίο είναι μια προκαλούμενη ασθένεια ,πνευματική διανοητική, ψυχολογική και σωματική.Έτσι λοιπον για να αντιμετωπίσουμε σωστά και αποτελεσματικά την εξάρτηση πρέπει να γνωρίσουμε ακριβώς απο τι κινδυνεύουμε και τι πολεμάμε ….

Β)Μια συμβουλή και μια ευχή για τα νέα παιδιά..

Δ)Εύχομαι η ντροπή και ο φόβος να μην αποτελούν εμπόδιο για την οικογένεια και να προστρέξουν άμεσα για βοήθεια στους ειδικούς αμέσως μόλις αντιληφθούν τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τη ζωή των παιδιών τους. Η παραδοχή του προβλήματος θα λύσει το πρόβλημα ενώ η άρνηση του ισοδυναμεί με μακρόχρονη ταλαιπωρία και στο τέλος… ΘΑΝΑΤΟΣ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.