Editorial
Για σας και χαρά σας! Για άλλη μια εβδομάδα είμαστε και πάλι εδώ μαζί σας. Θέμα της Χαλκιδικής: Η αγαπημένη σας συνήθεια για όλη την Χαλκιδική. Με ειδήσεις και πληροφορίες οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά! Άλλωστε είμαστε εδώ όχι γιατί μας επέβαλαν τα διαπλεκόμενα της περιοχής αλλά σαφώς το μεγάλο μας αναγνωστικό μας κοινό! Η ελευθερία της άποψης, της δικαιοσύνης, της ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας μας έχουν καθιερώσει στις συνειδήσεις της κοινωνίας. Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, αναλύουμε λοιπόν.
Στην τοπική πολιτική επικαιρότητα κυριαρχούν αυτό τον καιρό οι εκλογές στα επιμελητήρια όλης της Χώρας και ειδικότερα οι εκλογές στο επιμελητήριο Χαλκιδικής. Πολύ εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ως εκλογές των ανατροπών. Άλλωστε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και λίγο πριν λήξει η ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων, φαίνεται ότι ψηφοδέλτια θα καταθέσουν ο σημερινός αντιπρόεδρος του επιμελητήριου Γιάννης Κουφίδης, η κα Χατζησταματίου-Λεμονιάδου και ο κος Απόστολος Ρόκκος. Έτσι διαμορφώνεται μια νέα τάξη πραγμάτων η οποία σφραγίζεται με την αποχώρηση του απερχόμενου προέδρου κου Γκιλή.
Πάντως για άλλη μια φορά στο επίκεντρο έχει βρεθεί η πολιτεία και ειδικότερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει φέρει προς ψήφιση εκλογικό επιμελητηριακό νόμο ένα μήνα πριν τις εκλογές! Αμφίβολο θεωρεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας να γίνουν οι εκλογές στα επιμελητήρια με βάση τη νέα νομοθεσία που προωθείται, καθώς δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και έτσι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο προκειμένου να ισχύσει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Αμφίβολο θεωρεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας να γίνουν οι εκλογές στα επιμελητήρια με βάση τη νέα νομοθεσία που προωθείται, καθώς δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και έτσι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο προκειμένου να ισχύσει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Μάλιστα στον αέρα φαίνεται να μένει η εφαρμογή του νέου νόμου, καθώς θεωρείται αμφίβολη η εφαρμογή, καθώς δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και έτσι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο προκειμένου να ισχύσει σε αυτή την εκλογική διαδικασία.
Κατά την άποψη μας έχει συγκροτηθεί ένα σκηνικό προχειρότητας και ανευθυνότητας καθώς δεν είναι δυνατόν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την οικονομία να συζητείται για περισσότερο από δύο χρόνια ο νέος επιμελητηριακός νόμος και να μην έχει βρεθεί άκρη στο παρά πέντε των εκλογών. Τι ακριβώς γινόταν όλο αυτό το διάστημα; Πόσο λογικό είναι να μην έχει βρεθεί ακόμη ενιαίος τρόπος εκλογής για όλα τα επιμελητήρια; Σαφώς κα προκαλούνται σοβαρά προβλήματα για την εκλογική διαδικασία. Για παράδειγμα, πόσα θα είναι τα μέλη των δ.σ. των επιμελητηρίων; Πόσοι σταυροί μπαίνουν; Οι απορίες που γεννώνται πολλές και απαντήσεις μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί. Φαίνεται λοιπόν πως είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να ισχύσει ο νέος νόμος για τις εκλογές των επιμελητηρίων που θα διεξαχθούν αρχές Δεκεμβρίου. Άλλωστε αυτό δείχνει το γεγονός ότι η ψήφισή του πιθανότατα θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου, άρα δεν υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να ισχύσει γι’ αυτήν την εκλογική διαδικασία. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, εδώ κολλάει η φράση «Ελλάς το μεγαλείο σου». Γιατί δεν μιλάμε για εκλογές του δεκαπενταμελούς στα σχολεία, αλλά για μία κρισιμότατη εκλογική αναμέτρηση που από το αποτέλεσμα της θα κριθεί η πορεία των επιμελητηρίων, των φορέων δηλαδή που λειτουργούν ως σύμβουλοι της Πολιτείας και ως θεματοφύλακες των δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρηματιών και επαγγελματιών της χώρας. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η τακτική δεν ευνοεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, έρχεται σε αντίθεση δηλαδή με όσα έχουμε ακούσει από κυβερνητική στελέχη ως αναγκαία προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση.