4 Δεκεμβρίου, 2022
Απόψεις Πολιτική & Οικονομία

Πάμε για την Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία στις επαφές της 11ης Δεκεμβρίου

Φαίνεται ότι πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η επίλυση του θέματος της ονοματοδοσίας των Σκοπίων καθώς πλέον κλειδώσει η σημαντική ημερομηνία της 11 και 12 Δεκεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες επαφές των υπευθύνων της Ελληνικής και Σκοπιανής Κυβέρνησης με τον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Είναι δεδομένο πάντως ότι η  ανατροπή του μακεδονισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και αν έχει ειλικρινή πρόθεση η σκοπιανή κυβέρνηση να την πράξει. Αρνητικός παράγοντας σαφώς και είναι ο Νίμιτς ο οποίος εδώ και 15 χρόνια έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ για να δώσει λύση, χωρίς αυτή να έχει οριστικοποιηθεί. Μάλιστα θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από αυτή τη θέση καθώς η αποτυχία του ήταν παταγώδης καθώς οι δυο πλευρές δεν έφτασαν ποτέ ούτε καν κοντά σε συμφωνία. Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για βατερλώ του μεσολαβητή όλα αυτά τα χρόνια. Σαφώς όμως οι Σκοπιανοί βιάζονται, επειδή επιθυμούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το θέρος του 2018, να υπάρξει λύση, όχι μόνο επειδή η καθυστέρηση επίλυσης συντηρεί την πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, αλλά και επειδή το έτος 2019 είναι έτος εκλογών. Αυτό επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, κάνοντας λόγο ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα, τα Σκόπια, αλλά και την ΕΕ.: «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρξει λύση, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε για να υπάρξει λύση. Πιστεύουμε ότι οι περιστάσεις είναι τέτοιες, η στάση των δύο χωρών προς τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι τέτοια, ώστε υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος», είπε.

Έλληνες και Σκοπιανοί, έχουμε προετοιμαστεί για ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, προστιθεμένου γεωγραφικού προσδιορισμού, που θα ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων [σύνθετη ονομασία, και όχι διπλή όπως υποστήριζαν οι Σκοπιανοί, να ονομάζεται δηλαδή η χώρα τους παντού Μακεδονία, κι εμείς οι Έλληνες να την λέμε όπως θέλουμε].

Περιέργως, κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά μεταφέρουν δήλωσή του, με αναφορά στην ονομασία «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία», την οποία είχε προτείνει ο ίδιος. Υποστηρίζει, ότι αυτή η ονομασία «πράγματι δεν συντηρεί ούτε αναπαράγει τον αλυτρωτισμό. Και γι’ αυτό τη θεωρώ σωστή. Και κυρίως σταθεροποιητική για την περιοχή. Και για τα ίδια τα Σκόπια…».

Δεν ξέρω αν θα δεχθούν οι Σκοπιανοί αυτήν την ονομασία, πλην εάν η Ελλάδα αποδεχθεί την εθνικότητά τους ως Μακεδόνες, για να διατηρηθεί ο μακεδονισμός, μόνο που έτσι θα διατηρηθεί και ο αλυτρωτισμός στον οποίον επιδίδονται. Θεωρώ, ότι το θέμα της εθνικότητας είναι πλέον σοβαρό από την ονομασία της χώρας τους. Επειδή, για Γερμανούς συζητούμε, και για Γερμανία, και κανείς από όλους τους λαούς δεν αναφέρεται σ’ αυτούς ως Ντοϊτσλανδούς, όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας τους. Το ίδιο και με τους Αλβανούς, που η χώρα τους είναι η Σκιπερία.

Και βέβαια, για να ανατραπεί ο μακεδονισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και αν έχει ειλικρινή πρόθεση η σκοπιανή κυβέρνηση να το πράξει. Συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται στα Σκόπια για την απομάκρυνση του γλυπτού που παριστάνει τον Μ. Αλέξανδρο, και που ένεκα των αντιδράσεων το αποκαλούν «Έφιππο πολεμιστή». Ο σκοπιανός Τύπος έγραψε, και μετέφρασε ο Εχέδωρος, ότι ο υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε ποια είναι τα τρία μνημεία που πρώτα θα απομακρυνθούν:

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού, δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για το έργο «Σκόπια 2014″, κατά την επόμενη περίοδο θα ασχοληθεί και με το αεροδρόμιο των Σκοπίων αλλά και το Μουσείο του VMRO». Ποια θα είναι η τύχη των μνημείων που θα ξηλωθούν, θα αποφασισθεί από την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες λένε ότι μια σχετική συνεδρία θα πραγματοποιηθεί, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη, εάν θα ληφθεί κάποια απόφαση. Από το υπουργείο λένε ότι υπάρχουν τρεις επεξεργασμένες προτάσεις που μελετούνται τώρα και πρόκειται για τα μνημεία στο δήμο του Κέντρου και στο Δήμο των Σκοπίων, στην δικαιοδοσία των οποίων είναι τα μνημεία που τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπάρχει όμως και μία πρόταση από τον Οργανισμό Κινηματογράφου που προτείνει τη δημιουργία ενός πάρκου, στο οποίο θα στεγασθούν όλα τα αγάλματα και μνημεία του «Σκόπια 2014″. «Οι ανατολικές χώρες έχουν δημιουργήσει μνημειακά πάρκα του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με εμάς», είπε ο Γκόριαν Τόζιγια, διευθυντής της Υπηρεσίας Κινηματογράφου. Ακόμη ένα θετικό για την Κυβέρνηση Μπάεφ είναι το γεγονός ότι υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας του Κρατιδίου και μάλιστα φέτος μέχρι το τέλος του Χρόνου θα δοθεί οικονομική βοήθεια στους ασθενέστερους κατοίκους των Σκοπίων στα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος της Ελλάδας. Άλλωστε είναι μια οικονομία που τα ήδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται σε τοπικές βιομηχανίες και αυτό είναι πολύ θετικό για αυτούς καθώς δεν φεύγει συνάλλαγμα. Ακόμη πιστεύουν ότι η είσοδος τους στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 2018 αλλά ίσως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019 θα τους δώσει την δυνατότητα να μπουν οι επιχειρήσεις τους αφενός στο παιχνίδι των εξαγωγών και αφετέρου να αποτελέσουν έδρα επιχειρήσεων κυρίως από την Ελλάδα που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την χαμηλή φορολογία λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Βλέπουμε επομένως, ότι για απομάκρυνση γίνεται λόγος, και όχι για καταστροφή. Ούτε υπάρχει κάποια πληροφορία για την τύχη των σχολικών βιβλίων με τα αλυτρωτικά θέματα, ενώ -όπως έγραψα προ ημερών- οι Βούλγαροι τους υποχρέωσαν να αφαιρέσουν ό,τι δυσφημιστικό γι’ αυτούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.