24 Ιανουαρίου, 2025
Top News Χαλκιδική

ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ Ειδική ανάλυση από τo Θέμα της Χαλκιδικής   για τους Δήμους της Χαλκιδικής

Έτσι θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές

Αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Πολλά είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα με κυρίαρχο σύνθημα την απλή αναλογική, τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτή, αν ο δήμαρχος θα έχει κάποιο bonus και βέβαια πόσους υποψήφιους μπορεί να διαθέτει ένα ψηφοδέλτιο.

Μέχρι σήμερα με το σχέδιο «Καλλικράτης» κάθε επικεφαλής παράταξης έπρεπε για να έχει πιθανότητες εκλογής να έχει τουλάχιστον 60 υποψήφιους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο με ποσόστωση ανά πρώην Δήμο. Επίσης σε κάθε Δημοτική Κοινότητα έπρεπε να έχει πλήρες ψηφοδέλτιο και για κάθε Τοπική Κοινότητα, επίσης ικανό και αναγκαίο αριθμό υποψηφίων για τα Τοπικά Συμβούλια.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι σ’ ένα συνδυασμό δίνουν ένα προβάδισμα αλλά παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Εφόσον κανένας από τους διεκδικητές δεν συγκεντρώσει το 50,01% των ψήφων που απαιτούνται στον πρώτο γύρο των εκλογών, θα γίνει  η τελική αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο των δυο πρώτων του α΄ γύρου.

Ο Δήμαρχος που εκλέγεται με το σημερινό εκλογικό σύστημα έχει ισχυρή πλειοψηφία με τους 16 πρώτους από το κεντρικό ψηφοδέλτιο σε σύνολο 27 να μπαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο στους Δήμους Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Σιθωνίας και Κασσάνδρας. Το ίδιο για τα συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στους Δήμους της Σιθωνίας, Πολυγύρου, Αριστοτέλη και Κασσάνδρας κρίθηκαν από τον Α΄ γύρο και μόνο ο Δήμος Νέας Προποντίδας πήγε δεύτερη Κυριακή.  Θυμίζουμε ότι στον Δήμο Πολυγύρου ο Αστέριος Ζωγράφος πήρε  66,43% , ο Βασίλης Κυρίτσης στον Δήμο Κασσάνδρας πήρε 53,41%, ο Γιάννης Μίχος που όμως παραιτήθηκε από Δήμαρχος πήρε στον Δήμο Αριστοτέλη 51,13% καθώς σήμερα Δήμαρχος είναι ο πρώην Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Ζούμπος και στον Δήμο Σιθωνίας ο Γιάννης Τζίτζιος πήρε 80,86%.

Έρχεται η “ανόθευτη” αναλογική

Από την πρώτη στιγμή στο Σύριζα μιλούσαν για την εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο υπήρξε ο αντίλογος, κυρίως από την πλευρά των δημάρχων, πως το μέτρο αν και δίκαιο θα φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Φαίνεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες  μας πως στο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση μέχρι το τέλος του 2017 δεν θα υπάρχει κανένα bonus εδρών, γι’ αυτόν που εκλέγεται δήμαρχος. Δηλαδή τα Δημοτικά Συμβούλια και τα συμβούλια στις Δημοτικές Κοινότητες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα πρέπει ν’ αναζητήσει συνεργασίες για να διοικήσει το δήμο, αν δεν καταφέρει με την πρώτη να σχηματίσει πλειοψηφία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια όπως και η αλλαγή της νοοτροπίας στο τρόπο διοίκησης που ισχύει μέχρι σήμερα. Πάντως εκτός από τον Δήμο Νέας Προποντίδας στους υπόλοιπους Δήμους της Χαλκιδικής οι Δήμαρχοι που εκλέχτηκαν από την πρώτη Κυριακή θα είχαν σε πρώτη φάση σχετική πλειοψηφία. Θυμίζουμε πάντως πως ανεξαρτητοποιήσεις είχαμε στους Δήμους Κασσάνδρας και Πολυγύρου από την πλειοψηφία όπως και στον Δήμο Νέας Προποντίδας και από την πλειοψηφία και από την μειοψηφία.

 

Με λίστα οι εκλογές στις Τοπικές Κοινότητες

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» οι Τοπικές Κοινότητες αποτελούσαν «αγκάθι» για τους υποψήφιους δημάρχους που ήθελαν να διεκδικήσουν τη διακυβέρνηση των δήμων, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να βρουν ανθρώπους να στελεχώσουν ψηφοδέλτια.

Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσε η πρόταση να καταργηθούν τα ψηφοδέλτια στα χωριά, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό όμως θ’ αποδυνάμωνε τη φωνή των κοινοτήτων στην κεντρική διοίκηση, έτσι πλέον η πρόταση την οποία θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στη διαβούλευση με τα κόμματα, είναι σε κοινότητες μέχρι 1.000 κατοίκους να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που δεν θ’ ανήκει σε καμία παράταξη και ο κόσμος έτσι να επιλέγει τους καλύτερους, που θα τον εκπροσωπήσουν στα Τοπικά Συμβούλια. Η δεύτερη πρόταση όμως μιλά για ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε δημοτική ενότητα, δηλαδή να μετονομαστούν οι δημοτικές ενότητες που ήταν τα όρια των πρώην καποδιστριακών Δήμων σε Δημοτικές κοινότητες με ένα συμβούλιο που θα ανήκουν και οι τοπικές κοινότητες ανά ενότητα.

Η τετραετία και ο χρόνος των εκλογών

Με τα παραπάνω δεδομένα ο αριθμός των υποψηφίων μειώνεται αισθητά, περί τα 100 άτομα το πολύ για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο. Στο νέο νομοσχέδιο θα καταργείται η πενταετία που ισχύει σήμερα και η δημοτική θητεία θα επιστρέψει στην κανονικότητα, δηλαδή τετραετία όπως είχαμε συνηθίσει.

Ωστόσο μέσα στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση, δεν θ’ αναφέρεται ο χρόνος των εκλογών αφού κανονικά αυτές πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2019. Η ημερομηνία αυτή όμως δεν θεωρείται δεδομένη, αφού οι πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με το σκεπτικό ότι η νέα θητεία δεν μπορεί να ξεκινάει Σεπτέμβριο όπως έγινε το 2014, μάλλον στέλνουν τις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα ενισχύονται οι αρμοδιότητες των δήμων, που πιθανότατα εφόσον η χώρα πάει καλά, αυτό να συνοδεύεται με μεταφορά πόρων από τη κεντρική διοίκηση.

 

Τα παραδείγματα στην Χαλκιδική

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλύσουμε πως μπορεί να είναι ο χάρτης των Δήμων με τις αλλαγές που θα υπάρξουν. Την ανάλυση μας θα την ξεκινήσουμε με τον Δήμο Αριστοτέλη. Θα διατηρηθούν σε κεντρικό επίπεδο οι 27 Δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλέγονται. Για να κατέβει ένας συνδυασμός λοιπόν θα θέλει 30 υποψηφίους εκ των οποίων οι 10 θα είναι γυναίκες χωρίς υποχρέωση στελέχωσης των δημοτικών και κοινοτικών κοινοτήτων καθώς εκεί θα εκλέγονται ανεξάρτητοι σύμβουλοι. Το ψηφοδέλτιο δεν θα χωρίζεται σε δημοτικές ενότητες και θα είναι ενιαίο. Έτσι λοιπόν δεν θα υπάρχουν κεντρικά υποψήφιοι της Δ.Ε. Αρναίας, της Δ.Ε. Μεγάλης Παναγιάς και της Δ.Ε. Ακάνθου Σταγείρων. Η Δημοτική αρχή θα ορίζει τρεις Αντιδημάρχους. Θα υπάρχουν μόνο τρεις αντιδήμαρχοι που θα είναι έμμισθοι. Ακόμη θα δημιουργηθούν τρία συμβούλια που θα είναι τα παρακάτω:

Δημοτική Κοινότητα Αρναίας: Θα είναι επταμελές συμβούλιο. Θα εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους από τις Κοινότητες Παλαιοχωρίου, Βαρβάρας, Νεοχωρίου και Στανού και τρεις από την κοινότητα Αρναίας. Στην συνέχεια θα σχηματίζονται σε σώμα και θα εκλέγεται ένας πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας που θα έχει αποφασιστικό ρόλο στα Δημοτικά συμβούλια και δικαίωμα ψήφου στα θέματα που αφορούν την Δημοτική Κοινότητα αλλά και στις προσλήψεις, ισολογισμούς και προϋπολογισμούς. Θα έχει αποζημίωση και αρμοδιότητες αντιδημάρχου.

 

Δημοτική Κοινότητα Παναγίας: Το Συμβούλιο θα είναι τριμελές καθώς θα εκλέγεται ο πρώτος από την Κοινότητα Μεγάλης Παναγιάς, Γομάτι και Πυργαδικίων. Στη συνέχεια θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας.

Δημοτική Κοινότητα Σταγείρων και Ακάνθου: Το συμβούλιο θα είναι 9 μελές. Ο πρώτος θα εκλέγεται από τις Κοινότητες Στρατωνίου, Στρατονίκης, Σταγείρων, Ουρανούπολης, Ολυμπιάδος, Νέων Ρόδων, Αμουλιανής καθώς και δυο από την Ιερυσό. Στην συνέχεια θα σχηματιστεί στο σώμα και θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας.

 

Δήμος Πολυγύρου

Στον Δήμο Πολυγύρου για να θεωρηθεί ένας συνδυασμός έγκυρος θα πρέπει να διαθέτει 30 υποψηφίους εκ των οποίων οι 10 γυναίκες χωρίς υποχρέωση στελέχωσης τοπικών συμβουλίων. Θα υπάρχουν τρεις αντιδήμαρχοι οι οποίοι θα είναι έμμισθοι. Αναφορικά με τις Δημοτικές κοινότητες αυτές θα είναι οι παρακάτω:

Δημοτική Κοινότητα Ανθεμούντας: Το συμβούλιο θα είναι πενταμελές. Ένας θα εκλέγεται από τις κοινότητες Βάβδου, Γαλαρινού και Δουμπιών και δυο από την Γαλάτιστα. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τος παραπάνω συμβούλους.

Δημοτική Κοινότητα Ζερβοχωρίων: Το συμβούλιο θα είναι 5 μελές. Θα εκλέγεται από ένας στις κοινότητες Παλαιόχωρας, Γεροπλάτανου, Κρήμνης, Μαραθούσσης και Ριζά. Από εκεί και πέρα θα εκλέγεται ο Πρόεδρος από τους παραπάνω συμβούλους.

Δημοτική Κοινότητα Ορμύλιας: Το συμβούλιο θα αποτελείται από 5 μέλη. Ένα θα εκλέγεται από την κοινότητα Μεταμόρφωσης και 4 από την Κοινότητα Ορμύλιας. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται από το σώμα

Δημοτική κοινότητα Πολυγύρου: Θα αποτελείται από 11 μέλη. Ένα θα εκλέγεται από τις κοινότητες Αγίου Προδρόμου, Βραστάμων, Ολύνθου, Παλαιοκάστρου, Σανών και Ταξιάρχου καθώς 5 από την πόλη το Πολυγύρου. Στη συνέχεια θα σχηματίζονται σε σώμα και θα εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας

 

Δήμος Σιθωνίας

Στον Δήμο Σιθωνίας θα πρέπει ο κάθε συνδυασμός να διαθέτει 30 υποψηφίους εκ των οποίων όμως θα εκλέγονται 27 και μέσα θα πρέπει να υπάρχουν 10 γυναίκες. Θα υπάρχουν τρεις αντιδήμαρχοι οι οποίοι θα είναι έμμισθοι. Αναφορικά με τις Δημοτικές Κοινότητες ο χάρτης θα διαμορφωθεί ως εξής;

Δημοτική Κοινότητα Σιθωνίας: Το συμβούλιο θα αποτελείται από 7 μέλη, δυο από τις τοπικές κοινότητες Μαρμαρά, Νικήτης, Αγίου Νικολάου και μια από το Μεταγγίτσι. Ο πρόεδρος θα εκλεγεί στη συνέχεια από την ψηφοφορία και αυτός θα έχει αρμοδιότητες αντιδημάρχου

 

Δημοτική Κοινότητα Τορώνης: Η Δημοτική Κοινότητα Τορώνης θα είναι τριμελής, δυο από την τοπική κοινότητα Συκιάς και ένας από την τοπική κοινότητα Σάρτης.

 

Δήμος Κασσάνδρας

Στον Δήμο Κασσάνδρας θα πρέπει ο κάθε συνδυασμός να διαθέτει 30 υποψηφίους εκ των οποίων θα εκλεγούν οι 27 καθώς και 10 γυναίκες. Θα υπάρχουν τρεις αντιδήμαρχοι οι οποίοι θα είναι έμμισθοι. Στις Δημοτικές κοινότητες του Δήμου το χάρτης θα διαμορφωθεί ακολούθως:

Δημοτική Κοινότητα Κασσάνδρας: Το συμβούλιο θα αποτελείται από 6 μέλη. Από ένας σύμβουλος θα εκλέγεται από τις ακόλουθες κοινότητες: Αφύτου, Καλάνδρας, Καλλιθέας, Κασσανδρηνού, Κρυποπηγής, Νέας Φώκαιας καθώς και Φούρκας και δυο από την Κασσανδρεία. Αμέσως θα συγκοτηθεί το συμβούλιο σε σώμα και θα εκλεγεί ένας πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας με αυξημένες αρμοδιότητες και μισθό αντιδημάρχου.

Δημοτική Κοινότητα Παλήνης: Το συμβούλιο θα είναι επταμελής. Από έναν εκπρόσωπο, τον πρώτο σε ψήφους θα έχουν οι ακόλουθες τοπικές κοινότητες: Χανιώτη, Αγία Παρασκευή, Νέα Σκιώνη, Παλιούρι, Πολύχρονου και δυο το Πευκοχώρι.

 

Δήμος Νέας Προποντίδας

Στον Δήμο Νέας Προποντίδας αλλάζουν πάρα πολλά. Καταρχήν και σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξει αριθμός των εκλεγμένων Δημοτικών συμβούλων στο κεντρικό ψηφοδέλτιο. Έτσι από 33 που είναι σήμερα θα πάνε στους 37. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορεί κάποιος συνδυασμός που θα κατέλθει στις εκλογές να είναι πλήρης να έχει 41 υποψηφίους εκ των οποίων 12 γυναίκες. Θα υπάρχει μια εκλογική περιφέρεια και όχι τρεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα (Ν. Μουδανιών, Τρίγλιας και Καλλικράτειας). Οι τρεις εκλεγμένοι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων που θα αναδειχθούν από την έμμεση εκλογή των συμβουλίων θα έχουν αυξημένες χωρικές αρμοδιότητες, θα συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στα δημοτικά συμβούλια για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή τους καθώς και για το τεχνικό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό και άλλα ζητήματα και θα εκλέγονται χωρίς ψηφοδέλτιο. Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Νέας Προποντίδας θα είναι 3 και θα είναι έμμισθοι. Στις Δημοτικές κοινότητες του Δήμου Νέας Προποντίδας το προσχέδιο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Δημοτική Κοινότητα Μουδανιών: Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται από 15 μέλη. Από ένας εκλεγμένος, ο πρώτος σε σταυρούς, θα εκλέγεται στις ακόλουθες τοπικές κοινότητες: Αγίου Μάμα, Ν. Ποτίδαιας, Αγίου Παντελεήμονα, Διονυσίου, Ζωγράφου, Πορταριάς και Φλογητών. Δύο από τα Σήμαντρα και 6 από την πόλη των Νέων Μουδανιών. Στη συνέχεια θα συγχρωτιστούν σε σώμα και θα εκλέξουν τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας.

Δημοτική Κοινότητα Τρίγλιας: Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται από 7 μέλη. Από ένας εκπρόσωπος των χωριών Πετράλωνα, Νέα Πλάγια, Τένεδος, Κρήνης, Ελαιοχωρίου και δυο από την Τρίγλια. Στην συνέχεια θα συγχρωτιστούν σε σώμα και θα εκλεγεί ένας Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας.

 

Δημοτική Κοινότητα Ν. Καλλικράτειας: Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται από 7 μέλη. Από ένα μέλος εκπρόσωπος των χωριών Αγίου Παύλου, Λακκώματος, Νέας Γωνιάς και Νέων Συλλάτων και 3 από την πόλη της Καλλικράτειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *