1 Ιουλίου, 2022
Κοινωνία Χαλκιδική

Χωρίς νερό και πάλι η μεγάλη παναγία.

Πρωτοφανής η αδιαφορία και Η αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής

Έντονη είναι η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας που βλέπουν τον οικισμό τους χωρίς νερό για πολλοστή φορά. Χωρίς νερό παραμένουν εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, η περιοχή των εργατικών κατοικιών, τα περιμετρικά σημεία του οικισμού Μεγάλης Παναγίας καθώς και οι κατοικίες που βρίσκονται υψομετρικά ψηλότερα του κυρίως οικισμού.

Αυτό έχει ως συνέπεια η καθημερινότητα των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της περιοχής να είναι κάτι παραπάνω από ανυπόφορη. Η Δημοτική Αρχή έχει επιδείξει μια πρωτοφανή αδιαφορία και ανικανότητα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αδυνατώντας να επισκευάσει τις βλάβες που παρουσιάζονται στις γεωτρήσεις και στο δίκτυο ύδρευσης, στερώντας από την περιοχή ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής , το νερό, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις των κατοίκων.

Οι παλαιές γεωτρήσεις στις περιοχές Λόγγος, Άγιος Αθανάσιος και Αβραάμ Λάκκα παρουσίασαν βλάβες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τις οποίες η Δημοτική Αρχή εδώ και ενάμιση μήνα αδυνατεί να επισκευάσει.

Παρά το έντονο πρόβλημα και τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων, η Δημοτική Αρχή όχι μόνο επιδεικτικά αδιαφορεί κλείνοντας τα μάτια στο υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης νερού, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζει με αναίδεια και έλλειψη σεβασμού τους δοκιμαζόμενους από τη λειψυδρία δημότες, παροτρύνοντας τους να χρησιμοποιούν τους χώρους υγιεινής του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου Παναγίας ή και να χρησιμοποιούν τα νερά από τα ρέματα για να κάνουν μπάνιο, μεταφέροντάς μας στην εποχή των παππούδων μας και ακόμα πιο πριν, επιβεβαιώνοντας έτσι την πεποίθηση πως όπου δεν περισσεύει η προκοπή, περισσεύει το θράσος.

Όταν την 1η 1ου 2011 αναλάβαμε τα καθήκοντα μας ως δημοτική αρχή, το νερό στις βρύσες των καταναλωτών της Μ. Παναγίας ήταν έγχρωμο και εύοσμο. Ως υπεύθυνη δημοτική αρχή κινηθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά για να ερευνήσουμε τα αίτια του προβλήματος και να το επιλύσουμε.

Με εξειδικευμένη εταιρία προχωρήσαμε στην απόφραξη του φράγματος του Αγίου Γεωργίου και στον καθαρισμό της βάσης του φράγματος και των πρανών της λεκάνης, από το στρώμα της οργανικής ύλης που ξεπερνούσε το ένα μέτρο.

Η οργανική ύλη αποτελούνταν από σάπια φύλλα, κλαδιά, ρίζες δέντρων και πεθαμένα ζώα που βρισκόταν σε συνθήκες αποσύνθεσης εντός της λεκάνης του φράγμα  τος, προκαλώντας έντονη οσμή και επηρεάζοντας το νερό της παρακείμενης γεώτρησης του Προφήτη Ηλία.

Παράλληλα, φροντίσαμε με μια σειρά στοχευμένων δράσεων αλλά και αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων να εξασφαλίσουμε στους καταναλωτές της Μεγάλης Παναγίας την απαραίτητη ποιότητα και ποσότητα νερού.

Προχωρήσαμε άμεσα στην αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και φθαρμένων αντλητικών μηχανημάτων στις τρεις τότε υπάρχουσες γεωτρήσεις, του Αγίου Αθανασίου, Λόγγου και Αβραάμ Λάκκα, με την προμήθεια και εγκατάσταση νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ επίσης αντικαταστήσαμε τον αντλητικό μηχανισμό στη θέση «Καλλιθέα» με την τοποθέτηση νέου προωθητικού μηχανισμού buster.

Παρακολουθούσαμε και καταγράφαμε τα προβλήματα με τη συνδρομή δύο υδραυλικών σε μόνιμη βάση αλλά και εξωτερικών τεχνικών, ώστε έγκαιρα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από τη γέννησή τους.

Από τα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Εθνικά Προγράμματα φροντίσαμε άμεσα να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες γεωτρήσεις με άλλες δύο, στις θέσεις «Γηπεδάκια» και «Προφήτη Ηλία» όπως και την εγκατάσταση συστήματος επεξεργασίας νερού και να κατασκευάσουμε νέα υδατοδεξαμενή και υδραγωγείο στην περιοχή.

Στη θέση «Γηπεδάκια», το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας  Θράκης 2007 2013, με προϋπολογισμό 190.860 ευρώ και περιελάμβανε την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή Λόγγος με σκοπό την αύξηση της ποσότητας πόσιμου νερού.

Στη θέση «Γεφυρ ούδια» της περιοχής Προφήτης Ηλίας, ανορύξαμε νέα γεώτρηση και εγκαταστήσαμε μονάδα επεξεργασίας του νερού με σκοπό την απομάκρυνση του σιδήρου και του μαγγανίου από τη γεώτρηση του Προφήτη Ηλία.

Το έργο «Αντικατάσταση και λειτουργία υδρευτικής γεώτρησης καθώς και εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού στη Δημοτική Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας» χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας  Θράκης 2007 2013 με προϋπολογισμό 1.337.644 ευρώ. Με ιδίους πόρους του Δήμου, προχωρήσαμε στην ανόρυξη και τρίτης νέας υδρευτικής γεώτρησης στη θέση «Τρία Λαγκάδια», για να υπάρξει πρόσθετη ποσότητα διαθέσιμου νερού εφόσον αυτό απαιτηθεί μελλοντικά για τις ανάγκες του οικισμού.

Κατασκευάσαμε επίσης νέα υδατοδεξαμενή και υδραγωγείο, 400 κυβικών μέτρων από οπλισμένο σκυρόδεμα στη θέση Προφήτης Ηλίας, με προϋπολογισμό 194.600 ευρώ και χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό Πρόγραμμα Θησέας.

Παράλληλα προωθήσαμε τις απαραίτητες δια  συνδέσεις του εξωτερικού υδραγωγείου με τις τέσσερεις υφιστάμενες υδατοδεξαμενες, που τροφοδοτούν το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού, ενοποιώντας το όλο σύστημα υδροδότησης.

Με υπευθυνότητα και συντονισμένες κινήσεις, ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχαμε εξασφαλίσει στη Μεγάλη Παναγία την ποσότητα νερού που ήταν απαραίτητη για την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν είχε παρά ένα και μόνο έργο να πράξει, να φροντίσει για τη συντήρηση μιας υλικοτεχνικής υποδομής , που με πολύ κόπο προσπάθεια και φροντίδα είχε ολοκληρωθεί προς όφελος των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας. Δυστυχώς, ακόμη και γι αυτό το αυτονόητο, έδειξε την αδυναμία , την ανικανότητα και τον ερασιτεχνισμό της, αφήνοντας έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς του Δήμου μας στο έλεος της λειψυδρίας.

Σήμερα, η δημοτική αρχή, δεν είναι σε θέση να φροντίσει για την στοιχειώδη διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Δεν ενδιαφέρεται, δεν μεριμνά, δεν ασχολείται με το πρόβλημα. Τα πάντα είναι αφημένα στην τύχη τους. Ο δε μηχανολογικός εξοπλισμός των γεωτρήσεων παραμένει στο έλεος του Θεού, αφού δεν υπάρχει μέριμνα για τη σωστή και έγκαιρη συντήρηση του.

Δεν έχουν φροντίσει να υπάρχει καν υπεύθυνος υδραυλικός για να παρεμβαίνει έγκαιρα στα όποια προβλήματα εμφανίζονται. Με την παροιμιώδη ανικανότητά τους αδυνατούν να εξασφαλίσουν στους συνδημότες μας λίγο νεράκι στις βρύσες τους.

Είναι καιρός αυτή η δημοτική αρχή να σοβαρευτεί και να σκύψει άμεσα με ευαισθησία στα υπαρκτά προβλήματα της έλλειψης νερού, δίνοντας τις απαραίτητες λύσεις. Είναι καιρός να βγουν από την εικονική πραγματικότητα στην οποία ζουν και επιτέλους να εργαστούν υπεύθυνα για τον τόπομας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.