4 Ιουλίου, 2022
Top News Πολιτική & Οικονομία Συνεντεύξεις

Γ. Βαγιωνάς: Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη

Τη θέση οτι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κοινωνικά ζητήματα για να αλλάξει την ατζέντα, να αποτραβήξει το ενδιαφέρον από τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και τις δυσμενείς προοπτικές της οικονομίας, εξέφρασε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς στο Θέμα της Χαλκιδικής.

Και ενώ αυτή είναι η ξεκάθαρη στόχευση του Μαξίμου, τα προβλήματα του Έλληνα παραμένουν.

1)Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου και συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Πιστεύετε πως η χώρα αποκόμισε κάτι;

Η θέση του ΔΝΤ είναι δεδομένη: Κλείστε την αξιολόγηση για να προχωρήσουμε με το χρέος. Αυτό είναι παγιωμένο αίτημα και πρέπει όντως να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση του Eurogroup, για να έχει η χώρα την ευκαιρία να ορθοποδήσει.
Το επόμενο μεγάλο θέμα όμως είναι οι επενδύσεις. Με ευχολόγια και επαίνους για το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Και για να πάρουν την απόφαση οι ξένοι επενδυτές να ποντάρουν στη χώρα, πρέπει να παρέχουμε ασφάλεια, ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από το «τέρας» της γραφειοκρατίας και τις ιδεοληψίες των κυβερνώντων. Επιπλέον, για μια δήλωση στήριξης ο κ. Τσίπρας πρόσφερε ως αντάλαγμα μια συμφωνία αναβάθμισης των f16,η οποία θα μας κοστίσει 2,4 δισ. Την ώρα που η ελληνική οικονομία στενάζει, και η ανεργία είναι στα ύψη, δημιουργούμε θέσεις εργασίας στην Αμερική.

2)Ποια η θέση σας για το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη βουλή, αναφορικά με την ιατρική κάνναβη;

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να την οδηγήσει μακριά από τις κακές προοπτικές της οικονομίας. Μετά το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, τώρα ετοιμάζεται για την κάνναβη.
Ωστόσο, η κάνναβη για ιατρική χρήση είναι κάτι το διαδεδομένο στο εξωτερικό. Είναι γεγονός πως ανακουφίζει ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Όταν έρθει το νομοσχέδιο στη βουλή, θα το μελετήσω ενδελεχώς και θα τοποθετηθώ.
Σε αυτό το οποίο είμαι κάθετα αντίθετος είναι η γενική απελευθέρωση, η αποποινικοποίηση.

3) Θεωρείτε «πυροτέχνημα» το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στη βουλή;

Αναμφίβολα, το θέμα απασχολεί μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Οι διεμφυλικοί δεν θα πάψουν ξαφνικά να υπάρχουν εάν τους αγνοούμε. Είναι θέμα που χρήζει αντιμετώπισης. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήδη από το 1976 έφερε νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου. Ο νόμος αυτός ξεπεράστηκε πλέον και έτσι κι εμείς, όπως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να προχωρήσουμε στην διόρθωση του, αφαιρώντας το προαπαιτούμενο της χειρουργικής επέμβασης αλλαγής φύλου, εκτός κι αν επιβάλλεται για την υγεία του ανθρώπου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα με λανθασμένο τρόπο, οριοθετώντας μια διαδικασία, με μια απλή αίτηση στον αρμόδιο δικαστή και χωρίς την απαραίτηση γνωμάτευση ειδικών.

4)Τι θα έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη σας;

Το θέμα αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα. Πρόκειται για πολιτικό καιροσκοπισμό, καθώς η κυβέρνηση επεδίωξε να «κλείσει το μάτι» στο εσωκομματικό της ακροατήριο, που είναι δυσαρεστημένο με αρκετές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο.
Επιπλέον, είναι εμφανές πως επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τα διεμφυλικά άτομα για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους, την αδυναμία να βάλουν τη χώρα στο δρόμο της εξόδου από την κρίση.

Η κυβέρνηση όφειλε να ξεκινήσει ευρύ δημόσιο διάλογο. Να ενημερώσει και να συνεννοηθεί με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς, αλλά- το κυριότερο- να ζητήσει και να βασιστεί στην άποψη της επιστημονικής κοινότητας. Δεν είναι τυχαίο το οτι στην πλειονότητα των χωρών για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών, η ιατρική διάγνωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

5)Σε ποιες βάσεις θα έπρεπε να στηρίζεται το νομοθέτημα;

Κανόνας απαράβατος κατ’εμέ θα έπρεπε να είναι η ενηλικίωση του ενδιαφερόμενου ατόμου. Ένας έφηβος ή μια έφηβη δεκαπέντε και δεκαεπτά ετών δεν έχει την ωριμότητα να πάρει μια απόφαση τόσο καθοριστική για τη ζωή και για το μέλλον του. Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδικούς γιατρούς (ενδοκρινολόγους, βιολόγους, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδίατρους, παιδοψυχολόγους), οι οποίοι θα κρίνουν εάν η απόφαση αυτή του ατόμου εδράζεται στους σωστούς γι’αυτόν λόγους, εάν έχει ληφθεί με πλήρη συναίσθηση των συνεπειών.
Η αλλαγή ταυτότητας φύλου θα πρέπει να γίνεται μόνο μια φορά και κάτω από τις πολύ αυστηρές αυτές προϋποθέσεις.
Όλα αυτά τα δεν υπήρχαν στο κατα τ’άλλα «προοδευτικό» νομοθέτημα της κυβέρνησης. Ως γιατρός, ορκίστηκα να βοηθώ τον ασθενή, να μην κάνω κακό. Κι αυτός ο όρκος δεν μου επιτρέπει να συναινέσω σε κάτι που θα προκαλέσει οικογενειακά δράματα και κοινωνική αναταραχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.